Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till ungdomsskatt

Jag blir riktigt upprörd över att de rödgrönas förslag om höjd arbetsgivaravgift för ungdomar inte diskuteras mer. Det är verkligen en riktig straffskatt vi talar om här.

Moderaterna uppmärksammade frågan då de pekade ut att försvaret skulle få åtskilliga miljarder i höjda arbetsgivaravgifter.

Svaret från Socialdemokraterna var att de skulle kompenseras. Tidigare har de rödgröna även aviserat att kommunerna ska få kompensation. Det kommer att behövas. En enskild kommun hade fått miljoner kronor mer i utgifter. Resurser som kunde använts direkt för vård, skola och omsorg. Kompenseringen behövs alltså med andra ord. Det blir dock väldigt tydligt med all denna kompensation hit och dit att målet med att höja arbetsgivaravgiften för unga är att införa en straffskatt riktad till privat sektor. Varför inte kompensera för deras kostnader också? Logiken haltar betydligt. De 10 miljarder som en ökad arbetsgivaravgift på ungdomar innebär kommer att slå hårdast på företag som i dag har satsat på ungdomar. Då de inte får kompensation för detta kan en liten ökning av personalkostnaderna vara skillnaden mellan vinst och förlust. Det kommer alltså straffa sig hårt att tidigare ha anställt ungdomar. Är det på detta sätt vi ska lösa arbetslösheten för ungdomar? Ska en progressiv politik slå igen dörrar i ansiktet för ungdomar som vill jobba samt försvåra ekonomiskt för arbetsgivare som vill anställa samma ungdomar? Jag tycker inte det. Säg nej till en ungdomskatt, säg nej till en rödgrön regering den 19:e september!

Christian Månsson, medlem i MUF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel