Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till ny gruva i fjällen

Länsstyrelsen i Västerbotten säger nej till planerna på en ny gruva på Stekenjokk. Därmed kan den heta frågan bli ett ärende för regeringen.

Bergsstaten har begärt att länsstyrelserna i Jämtlands och Västerbottens län ska ge sin syn på en eventuell gruvstart på Stekenjokk där bolaget Vilhelmina mineral vill återuppta brytningen.

Nu har Länsstyrelsen i Västerbotten lämnat in sitt yttrande i frågan. Där står bland annat att det skulle bli betydligt svårare att bedriva rennäring om gruvdriften återupptogs. Stekenjokk anses vara av central betydelse för samebyarna i området och länsstyrelsen tycker inte att gruvbolaget har kunnat presentera lösningar som innebär att gruvdrift och rennäring kan existera tillsammans. Länsstyrelsen skriver att rennäringen i dag är under ett större tryck än när gruvan drevs förra gången. Både rennäring och gruvnäring klassas som riksintressen i området. Länsstyrelsen anser dock att rennäringen ska ha företräde framför gruvnäringen.

Bergsstaten får inte fatta ett beslut i strid med länsstyrelsens yttrande. Skulle Bergsstaten anse att gruvbrytning är lämplig så måste frågan skickas till regeringen för beslut.

Om Bergsstaten däremot säger nej till brytning blir det upp till gruvbolaget att avgöra om frågan ska överklagas. Även i ett sådant fall blir det regeringen som avgör gruvans vara eller icke vara.