Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till mer kulturpengar

Härjedalens kommunalråd försökte få igenom mer pengar till Härjedalens kulturcentrum på senaste kommunstyrelsemötet.

– All kultur är bra för tillväxten, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S)

Men hon fick backa.

Härjedalens kulturcentrum(HKC) har sökt bidrag på 550000 kronor för 2014 samt ett driftsbidrag för fastigheten på drygt 40000 kronor. Nämnden för bildning, fritid och kultur har beviljat ett bidrag på 100000 kronor och det var också förslaget när ärendet hamnade på kommunstyrelsens bord.

Men där la kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke fram ett nytt förslag, som inte fanns med i handlingarna som skickats ut till ledamöterna. Kommunalrådet ville att kommunstyrelsen skulle ge Härjedalens kulturcentrum ett bidrag på 200000 kronor för 2014.

– Vi kan inte ge dem ett driftsbidrag. Våra regler säger att bara en samlingslokal per ort kan få driftsbidrag och i Lillhärdal är det Folkets hus, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Men hur motiverar du att du ville ge HKC 200000 kronor?

– Kultur är bra för tillväxten i kommunen. Pengarna kan vara del i en kultursatsning, säger hon.

Enligt Anders Häggkvist (C), vice kommunalråd, kom förslaget "lite hastigt på".

– Och utifrån allt som skrivits i media på sistone är jag inte säker på att Härjedalens kulturcentrum skulle uppskatta pengarna, säger han.

Förslaget röstades ner i kommunstyrelsen, med tre röster för, åtta mot. Härjedalens kulturcentrum får alltså 100000 i kommunalt bidrag för 2014.

"Avslaget är som en örfil för det professionella kulturlivet i Härjedalen", det skriver centrets direktör, Andreas Hoffmann och centrets producent, Flavia Devonas i ett pressmeddelande, med anledning av att kommunen säger nej till stödet på drygt en halv miljon.

Konsekvensen blir att centrets sommarakademi, med tio dagars workshops i bland annat dans och fotografi, flyttar från Lillhärdal.

"Eftersom vi inte kan bevisa att kommunen står bakom oss, måste vi nu stoppa fler ansökningar, det vill säga flera hundratusen kronor för Härjedalens kulturliv kommer att gå tillbaka till fonder", skriver Andreas Hoffmann.

Förra året fick centret 100000 kronor i stöd från kommunen. Ett stöd som HKC växlade upp till 700000 kronor genom bidrag från fonder och andra organisationer, enligt sin egen årsredovisning.