Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till kommunägda köttdjur för mat i skolor

Östersunds kommun skulle kunna äga flera hundra köttdjur för mathållningen i skolor. För dyrt, tycker dock tjänstemännen.

Det var Katarina Nyberg Finn (S) som förra våren föreslog att Östersunds kommun skulle köpa in och äga egna köttdjur. Enligt motionen för att "...Östersund som en del av landets främsta matlän bör vara mån om hög kvalitet på det kött som serveras på kommunala skolor och äldreboenden".

I förslaget påpekades att skötsel, slakt och styckning skulle upphandlas.

Tjänstemännen tycker att "...förslaget om en kommunal köttproduktion är av stort intresse", men att kommunen just nu inte ha råd att ge sig in i en dylik satsning.

Tjänstemännen har grävt tämligen djupt för att besvara motionen och har bland annat sneglat på Dalarna som tillsammans med LRF har tittat närmare på hur en kommunägd köttdjursproduktion skulle kunna se ut.

Den lösning som föreslås där är att djuren köps in och ägs av kommunen, kommunen upphandlar alltså djur.

"För Östersunds del skulle det handla om en slakt av ca 200 djur efter 24 månader innebär att man skulle behöva hålla ca 600 djur. Den areal som skulle krävas som bete och foder är ca 600 ha. Kommunen har markområden som skulle kunna fylla behovet av betesmark. Man kan givetvis även använda privata marker efter arrendeavtal", skriver Östersunds tjänstemän i sitt svar.

De noterar också att "En förutsättning för att den föreslagna modellen ska få de positiva effekter som beskrivs i rapporten är att utvecklingen sker på ett sätt som inte innebär försämrade förutsättningar för lantbrukare som idag brukar kommunalt ägd mark".