Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till gruva på Stekenjokk

En gruva på Stekenjokk skulle göra det mycket svårt att bedriva rennäring i området. Det slår Bergsstaten fast och avslår därmed Vilhelmina minerals ansökan om att få återuppta brytningen.

Gruvbolaget Vilhelmina mineral har ansökt om att få återuppta driften av den nedlagda gruvan på Stekenjokk. Enligt bolaget går det att utvinna stora mängder malm innehållande bland annat guld, silver och koppar. En gruvdrift skulle enligt Vilhelmina minerals beräkningar under 15 år generera mer än 600 arbetstillfällen i området.

Malmen i berget under Stekenjokkplatån anses vara av riksintresse eftersom det handlar om en större fyndighet med viktiga metaller. Problemet är att flera andra riksintressen trängs i området. Rennäringen är ett av dem.

Vilhelmina mineral har ansett att gruvnäring och rennäring kan samexistera i området men det anser alltså inte den myndighet som beslutar om gruvbrytning. Enligt Bergsstaten måste rennäringen ges företräde i området kring Stekenjokk.

"Området utgör riksintresse och kärnområde för rennäringen och en återupptagen gruvverksamhet skulle påtagligt försvåra rennäringens bedrivande. Stekenjokkområdets betydelse för rennäringen har sednan gruvdriften upphörde för 26 år sedan ökat, säger bergmästare Åsa Persson i ett pressmeddelande.