Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till gratis buss för ungdomar

Tjänstemännen på Östersunds kommun tycker att det blir för dyrt att införa gratis bussresor för kommunens ungdomar.

Annons

Förslaget om fria bussresor för Östersunds kommuns barn kom från en medborgare i Östersund. Mannen som har författat förslaget anser att det är såväl demokratiskt som miljömässigt och dessutom blir det "inget strul med busskort".

Fast tjänstemännen, som nu har tittat på förslaget, tycker att förslaget har fördelar men anser att det skulle bli för dyrt.

"Det finns många fördelar med förslaget eftersom det skulle underlätta för såväl barnen och ungdomarna som kommunen och Länstrafiken i samband med såväl gruppresor i skolans och förskolans regi som resor på fritiden. Dock innebär förslaget en hög merkostnad".

Kommunen står i dag för busskort för barn och ungdomar som reser till och från skolan och enligt budget för i år beräknas det kosta 2,5 miljoner kronor.

Enligt tjänstemannautredningen skulle över 6000 barn och ungdomar beröras av medborgarförslaget och en uträkning visar att den sammanlagda kostnaden för samtliga ungdomar skulle landa på 16,3 miljoner kronor.

Tjänstemännens förslag till politikerna i kommunfullmäktige är således att säga nej till medborgarförslaget.