Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till dubbelstöten

I en och samma fastighet kan det ligga en restaurang och en matvarubutik. Restaurangen har många anställda, lagar maten från grunden, serverar och ger kunden service.

Matvarubutiken säljer snarlika rätter som restaurangen, men i form av massproducerade hel- och halvfabrikat.

Trots det har matbutiken under många år haft en ekonomisk fördel genom att betala 12 procent moms på matförsäljningen samtidigt som restaurangen fått betala 25 procent.

En ologisk och orättvis situation som upphörde när man bestämde att det är rimligt att mat ska ha samma procentsats oavsett om den äts sittande och med service eller om man bär hem den från matvarubutiken.

Vad har då hänt sedan villkoren blev rättvisa?

Utbudet av färdigrätter har utökats enormt och det finns till och med matbutiker med regelrätta bufféer där du kan komponera en frukost, lunch eller middag.

Samtidigt har vissa bemannade kassor ersatts av självbetjäning. Restaurangen har under samma tid utökat, anställt ny personal och samtidigt kunnat pressa priserna.

Situationen är snarlik i hela landet. Totalt har restaurangerna nyanställt nästan 12 000 personer och av dessa är drygt 7 500 en effekt av att även restauranger får betala den lägre momssatsen.

Genom att skapa rättvisa har man fått tusentals jobb och ett större utbud även utanför storstäderna. Det är en tydligt positiv förändring.

Därför är det för oss självklart att restauranger och matvarubutiker ska ha likadana villkor.

Nu går två partier, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, till val på att höja momsen på mat. Fast bara på den ena parten – vilket skapar en skev konkurrens.

Den näring som tydligt skapat arbetstillfällen och dessutom pekas ut av Arbetsförmedlingen som kommande års stora jobbskapare för unga förutsätts bevisa att man förtjänar samma förutsättningar som matbutikerna.

Varför ställs bara det kravet på restaurangnäringen?

Om man säger sig prioritera jobben så bör man se det ologiska i att straffa den näring, hotell- och restaurang, som satsar för att anställa 50 000 fler innan år 2023.

Låt oss istället få fortsätta vara jobbskaparna för fler ungdomar och invandrare. Vi vill inget hellre än att bidra till fler jobb och en positiv utveckling av vårt land. Det är därför vi säger nej till Dubbelstöten.

Maud Olofsson, ordförande, Visita

Eva Östling, vd, Visita

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel