Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till amerikanska drönare

Annons

Ett 20-tal amerikanska stridsflygplan och närmare 250 amerikanska soldater ska stationeras på F 21 i Luleå. Övningen, som är tänkt att hållas under två veckor i slutet av juli och början av augusti, genomförs på initiativ av det amerikanska flygvapnet i Europa, USAFE. Förarlösa bombplan, så kallade drönare, kommer att användas vid den svensk-amerikanska bombövning som regeringen har gett klartecken till att hålla inom FMV: s provområde i Vidsel. Drönare är ökända för att framför allt drabba civilbefolkningen.

Redan förra sommaren samövade svenska och amerikanska militära styrkor i Norrbotten, under den så kallade Loyal Arrow. Sverige har ett mer omfattande samarbete med Nato än vad många Natomedlemmar har. Nato är USA:s förlängda arm med uppgift att säkra USA:s storföretags kontroll av världens råvaror och marknader. Vi kan inte stillatigande acceptera att Norrbotten och Sverige används som övningsområde åt USA”, Det täta samarbetet mellan Sverige och USA/Nato är ett sätt att bereda vägen för ett framtida svenskt Natomedlemskap.

Vi ger vårt fulla stöd till ”Nätverket Nato ut ur Sverige” i Norrbotten som planerar demonstrationer mot denna smyganslutning .

Den 19 juni hålls ett torgmöte och den 7 augusti planeras en demonstration i Luleå.

Nätverket för Global Fred och Demokrati/Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel