Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till amerikanska drönare

Annons

Ett 20-tal amerikanska stridsflygplan och närmare 250 amerikanska soldater ska stationeras på F 21 i Luleå. Övningen, som är tänkt att hållas under två veckor i slutet av juli och början av augusti, genomförs på initiativ av det amerikanska flygvapnet i Europa, USAFE. Förarlösa bombplan, så kallade drönare, kommer att användas vid den svensk-amerikanska bombövning som regeringen har gett klartecken till att hålla inom FMV: s provområde i Vidsel. Drönare är ökända för att framför allt drabba civilbefolkningen.

Redan förra sommaren samövade svenska och amerikanska militära styrkor i Norrbotten, under den så kallade Loyal Arrow. Sverige har ett mer omfattande samarbete med Nato än vad många Natomedlemmar har. Nato är USA:s förlängda arm med uppgift att säkra USA:s storföretags kontroll av världens råvaror och marknader. Vi kan inte stillatigande acceptera att Norrbotten och Sverige används som övningsområde åt USA”, Det täta samarbetet mellan Sverige och USA/Nato är ett sätt att bereda vägen för ett framtida svenskt Natomedlemskap.

Vi ger vårt fulla stöd till ”Nätverket Nato ut ur Sverige” i Norrbotten som planerar demonstrationer mot denna smyganslutning .

Den 19 juni hålls ett torgmöte och den 7 augusti planeras en demonstration i Luleå.

Nätverket för Global Fred och Demokrati/Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons