Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedvärderande ord byts ut inom kommunvården

"Det är respektlöst och nedvärderande!". Beslut om att avskaffa ordet brukare inom vården har nu fattats.

LT har redan berättat om hur en äldre medborgare i Östersund lämnade in ett medborgarförslag till Östersunds kommun. Det var i oktober förra året som skrivelsen kom: "Det gäller ordet brukare som ni använder i bl. a äldrevården. Det är respektlöst och nedvärderande!”.

Kommunens tjänstemän tog till sig av kritiken och har också noterat att även intresseföreningar och folkvalda politiker har lämnat in motioner och förslag om att ordet bör ersättas.

Nu är det klart att ordet byts ut.

"Det är mer personligt och mindre avståndstagande att till exempel säga ”person som har hemtjänst” eller ”personer som bor på ett särskilt boende.” Däremot är det fortfarande okej att använda brukare när man pratar om en större grupp – till exempel ”brukarundersökning”. Detta är också helt i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer", skriver kommunen på sin hemsida.

– Ord spelar roll! Och ordet "brukare" har av alltför många personer upplevts kränkande. Därför tycker jag det är oerhört tillfredsställande att Östersunds kommun har tagit beslut i den här frågan, säger Lars Liljedahl, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i en kommentar på kommunens hemsida.

Marianne Waplan, informatör på vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund:

– Även om avsikten tidigare naturligtvis inte har varit att ordet brukare ska upplevas på ett negativt sätt så är det är bra att nämnden faktiskt har lyssnat på hur invånarna upplevt begreppet.