Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedräkning för byggstart på Storsjö strand

Här öppnas det för strandnära boende i en omfattning Östersunds invånare inte varit i närheten av tidigare.

Ambitionerna är många och högt ställda när det gäller Östersunds nya stadsdel, inte minst i frågan om energikrav och att bygga hållbart ur miljösynpunkt.

Att bo inne och leva ute, är en av målbilderna.

Det talas om innergårdar med förlängd växtsäsong och att bo med Storsjön inpå knutarna. Hur det kan förenas återstår att se - vindarna kommer ofta från fjällen och kan vara kyligt kärva på strandpromenaden.

Målet ligger fast: Första etappen börjar byggas nästa höst och nedräkningen har börjat.

Senast en ny stadsdel i den här omfattningen byggdes från grunden i Östersund var Torvalla på -80-talet. Stadsdel norr har också tillkommit, men där har mycket handlat om att förädla existerande byggnader inom det som tidigare var ett regementsområde.

På Storsjö strand utgår man från ett blankt papper. Hittills är avtal tecknade med två byggherrar och kommunen för samtal med fler intressenter att gå med i första byggsvängen.

Skisserna har övergått i mer konkreta idéer och volymritningar som visar hur några av bostadshusen i första etappen är tänkta att se ut.

– För vår del handlar det om att bygga på ett sätt där vi satsar på den sociala hållbarheten, säger Gabriel Duveskog på Person Invest som tecknat avtal om att bygga 40-talet lägenheter i ett kvarter.

– Människor ska få en högre livskvalitet med gemenskapsutrymmen där man kan mötas och umgås,

Närmast ska Person Invest utforma och paketera det här konceptet. Man skissar på ett strandhus med samlingslokal och andra gemensamhetsutrymmen inne i huvudbyggnaden.

Kan det bli frågan om gym eller bowlinghall?

– Gym är en sådan möjlighet vi tittar på. Det viktigaste är att samlingsutrymmet blir en naturlig samlingsplats. Aktiviteterna kan vara av olika karaktär, säger Gabriel Duveskog.

Person Invest jobbar utifrån att deras kvarter ska ha bostadsrätter, men inget är helt klart. Första skisserna innehåller lägenheter i storlek från 40 till cirka 120 kvadratmeter, där en del utgörs av takvåningar i två plan.

– Vi tror att det här väldigt attraktiva området har potentialen att förstärka Östersund som helhet. Tillsammans med de målsättningar kommunen har känns det fantastiskt spännande att försöka få liv och rörelse i området, säger Gabriel Duveskog.

Fullt utbyggd ska stadsdelen innehålla omkring 25 kvarter med 800-900 lägenheter. 150 av dessa byggs i första etappen nästa höst.

– Vi jobbar nu med detaljplanen och kommunens investeringar när det gäller gator, vägar och grönområden, säger Bengt Gryckdal, biträdande projektledare på kommunen.

I stor omfattning kommer det att krävas pålning för husen eftersom det är utfylld mark i området. Undersökningar pekar på att pålningsdjupet varierar mellan 8-15 meter, vilket drar upp byggkostnaderna.

– Man ska se det här över lång tid. Vi tänker oss att det ska byggas i ett tioårsperspektiv på Storsjö strand, säger Bengt Gryckdal.