Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagda hälsocentraler kräver miljoner

Nationell Patientenkät gjorde under oktober en undersökning om upplevd kvalitet i vården. Undersökningen genomförs på uppdrag av landstingen och skall användas som underlag i arbetet att utveckla och förbättra vården.

I veckan fick jag, slumpmässigt vald, enkätundersökningen, då jag var en av Nya Närvårdens (NNV) patienter, som nyligen besökt dem.

Frågorna var allt från tidsbeställning och läkarbesök till tillgänglighet och syn på hela mottagningen. Även synpunkter på vad som är bra och mindre bra kunde lämnas. Redan vid NNV:s etablering i Strömsund listade jag mig, bland annat för att få behålla min läkare. En fast läkare är något som är mycket viktigt för alla som behöver läkarkontakt. Vi är nu cirka 6 000 listade hos NNV i Strömsund, Hoting och Hammerdal. Jag är mycket nöjd med både mottagande och den hjälp jag fått och är säker på att procenten nöjda patienter är mycket stor på de tre orterna.

För den skull blir man förskräckt och oerhört upprörd över de propåer som landstinget kommit med om ny modell för ersättning inom hälsovalet. Det kan, om det genomförs, innebära att NNV tvingas lägga ner och det vore, som jag ser det, en katastrof för nästan hälften av kommunens invånare. Efter vad som framkommit i media handlar det om 1,6 miljoner, som NNV går miste om, och i detta sammanhang hoppas jag, och otaliga med mig, att politikerna tar sitt förnuft till fånga och skickar förslaget till papperskorgen.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i styrgruppen, framhåller landstingets ansvar för hälso- och sjukvård i länet, men hur det skall lösas om nu NNV tvingas till nedläggning är och förblir en gåta. Ingen kan väl tro att de flesta anställda, och då framförallt läkarna hos NNV, kommer att stanna kvar i kommunen och länet för att gå över till landstingstjänster. Det innebär att stora skatteintäkter går kommun och landsting förbi och samtidigt får vi här i norra delen av länet inte möjlighet till det i lag fastställda fria vårdvalet.

Under flera år har Strömsunds hälsocentral haft problem med läkarbemanningen och otaliga stafettläkare har täckt upp. Vad kostar det och hur är med beslutet om stafettläkarstoppet?

Sammantaget är 1,6 miljoner säkert en viktig ersättning för att NNV skall kunna fortsätta som hittills, då NNV givetvis inte kan drivas med förlust. Om NNV skulle tvingas lägga ner fordras det otaliga miljoner av landstingets, redan i dag hårt ansträngda, budget för att bygga upp tillfredsställande vårdcentraler i Strömsund, Hoting och Hammerdal.

Till sist, hur ska de skaffa läkare?

Berit Ericsson, Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel