Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagd kanal provocerar

De senaste månaderna har debatten om lokaljournalistikens framtid varit ett stort samtalsämne på många platser i Sverige. SVT började med att fatta beslut om att förändra hela sin regionala bevakning, centralisera journalister och minska bevakningen på många ställen. Veckans besked om att TV4 lägger ned sin lokal-tv och alla lokalstationer drog igång debatten igen. Extra provocerande är det att TV4 i förra veckan fick sitt nya sändningstillstånd beviljat, det första sändningstillståndet där inte kravet på lokala nyheter fanns med.

Sedan tidigare har också flera rikstäckande tidningar tillsammans med bland annat Tidningarnas Telegrambyrå (TT) dragit ned på personal ute i landet. TT s nordligaste reporter finns i Solna. Det här är en djupt oroande utveckling. Stora delar av Sverige riskerar att hamna i ett mediemörker.

I en vital demokrati är debatt viktigt. I en vital demokrati är granskning av fattade beslut. I en vital demokrati är samhällsinformation och spridning av nyheter på ett korrekt sätt viktigt. Det gäller även på lokal och regional nivå. Men det är inte bara regional media som försvinner som är problemet. Riksmedia, utan reportrar och redaktioner ute i landet blir också sämre och mindre innehållsrikt. Det är viktigt även för makthavare och andra boendes i våra storstäder att information om resten av landet sprids.

Tillgången till oberoende media i hela landet är en politisk fråga och som de folkvalda måste ta på allvar. TV4s nya sändningstillstånd överensstämmer inte med de demokratiska principerna. SVTs omorganisation är tveksam om de även i framtiden ska kunna betecknas som public service.

Peter Burström

Demokratipolitisk talesperson SSU, Umeå

Niklas Säwén

Regionalpolitisk talesperson SSU, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel