Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedgrävda containrar ska lösa problemen

Överfyllda sopcontainrar är ett problem i alla turistområden i Härjedalens kommun.

Annons

– Det byggs mycket och många glömmer bort att höra av sig till oss om renhållningsabonnemang, säger Margareta J Erixon, renhållningsingenjör på kommunen.

Inom alla turistområden i Härjedalens kommun finns problemen med överfyllda sopbehållare.

– Det blir mer och mer sopor eftersom man bygger mycket. Sedan måste de som bygger komma i håg att höra av sig till oss att de ska ha ett renhållningsabonnemang. Annars har vi fel siffror på det underlag som finns. Men jag förstår att det inte är det första man tänker på att skaffa, säger Margareta J Erixon.

Angående samfällighetsföreningarna i Björnrike har kommunen haft många diskussioner med dem.

– Vi håller på att prova de första behållarna i Lofsdalen den här vintern. Jag förstår att de är lite besvikna att vi inte började i Björnrike, men vi ber dem att ha tålamod, säger Margareta J Erixon.

– Men jag kan inte hålla med om att vi inte tömmer som vi ska. Mellan jul och påsk töms behållarna två gånger i veckan. Annars är det bara att ringa oss, säger hon.

De nya nedgrävda behållarna testas nu i Lofsdalen och på Storön i Sveg. Fungerar de bra kommer kommunen att göra en upphandling på cirka 200 stycken som ska installeras över hela Härjedalen. De kostar ungefär dubbelt så mycket som en container – runt 6 200 kronor för en behållare.

Behållarna kommer att vara röda med grå luckor för att passa Härjedalens kommuns färger.

På en av behållarna som nu testas vid Fjällripan Lodge i Lofsdalen finns ett datasystem där man använder ett id-kort som är laddat med ett visst antal tömningar. På internet kan då kommunen se hur många gånger behållaren blivit öppnad. Härjedalens kommun är först i Sverige med att testa detta datasystem.