Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragningar i räddningstjänsten

Norra Jämtlands räddningstjänstförbund har beslutat att dra ner bemanningen inom brandkårerna i Hoting och Lit. Anledningen är ekonomiska besparingar.

Beslutet, som fattades av förbundets direktion i veckan, innebär att det kommer att försvinna en jourtjänst vardera i de båda kårerna. I Lit innebär det att bemanningen blir tre deltidsbrandmän i stället för fyra och i Hoting att bemanningen går från fem till fyra jourtjänster.

– Det är ju så att ingen av oss vill göra de här neddragningarna men det är pengarna som styr, säger Pär Jönsson (M) som är ordförande i förbundets direktion.

Han berättar att Norra Jämtlands räddningstjänstförbund under 2010 kommer att få 1,2 miljoner kronor mindre från ägarkommunerna och att det i sin tur tvingar fram neddragningarna.

Förbundet hade även planer på att minska antalet tjänster för brandkåren i Trångsviken men där valde direktionen att avvakta. Anledningen är att man hoppas på ett ekonomiskt bistånd från grannkommunen.

– En majoritet av larmen går in i Åre kommun som inte är med i förbundet. Då har vi tyckt att de kan vara med och betala en slant för att behålla bemanningen, säger Pär Jönsson.

Trots upprepade frågor har räddningstjänstförbundet inte fått något svar. Pär Jönsson säger att det är troligt att bemanningen i Trångsviken måste minskas framöver om Åre inte bjuder till. Det skulle i så fall innebära att brandkåren i Trångsviken i framtiden bara består av en enda person.