Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistiskt klotter på förskola

Grovt rasistiska budskap och hakkors mötte en förälder som skulle leka med sitt barn på Jägargårdens förskola på söndagen. Polisen rubricerar händelsen som hets mot folkgrupp.

"Negrer är inte välkomna till det här dagiset", står det klottrat med någon form av kolkrita på en av fönsterbrädorna. "SD 2018", är skrivet på många ställen runt förskolan, främst på vita dörrfoder och pelare. Överallt har det ritats hakkors.

– Det kändes hemskt att se det här när vi kom hit för att leka, säger en av de föräldrar LT träffar vid förskolan Jägargården i Torvalla. Jag tänker på de barn som har en annan hudfärg och deras föräldrar, vad ska de känna när de ser det här, säger föräldern.

De vill inte framträda med namn eller bild, utan föredrar att vara anonyma.

– Man vet ju inte alls vad det här är för några som gjort det här eller vad de kan hitta på, säger en av föräldrarna.

Föräldern som upptäckte klottret kontaktade polisen och kommunens tekniska avdelning.

– Först hänvisade kommunen till att de inte hade någon jour på helgerna men när vi ifrågasatte om barnen skulle behöva mötas av hakkors på morgonen så åkte de hit ändå.

Dessbättre var det relativt lätt att sudda ut klottret till oigenkännlighet. De föräldrar som samlats sätter upp glatt färgade hjärtan över det klotter som missats och där det fortfarande är läsbart.

Polisen har varit på plats och dokumenterat ärendet.

– Vi rubricerar det som hets mot folkgrupp och skadegörelse, säger vakthavande befäl Oscar Berglund. Det verkar inte vara riktat mot en specifik individ men vi gör ändå bedömningen att det på grund av risken för spridning när det sitter på en allmän plats är hets mot folkgrupp.