Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazismen dissekeras på teaterscenen

Vi lever i en tid då judiska skolbarn möts av hakkors och nynazister attackerar antirasistiska demonstranter. Joakim Rindå, uppvuxen i länet, är en av personerna bakom "Vårt förakt för svaghet" som dissekerar den nazistiska ideologin och vårt eget ansvar.

Annons

Arbetet med "Vårt förakt för svaghet" hade just inletts när nynazisterna attackerade demonstrationen i Kärrtorp i mitten av december. Joakim Rindå är uppvuxen i Vaplan och Östersund. Han har tillsammans med skådespelarna Mattias Brunn och Victor Wigardt iscensatt pjäsen, och minns chocken över det som hände.

– Frågan som tränger sig på är hur nazismen i vissa delar av världen kan vara på väg tillbaka? Hur kan det plötsligt ritas hakkors igen? Varför lär vi oss inte? Hur kommer det sig att vi människor gör samma saker om och om igen?

"Vårt förakt för svaghet" som får premiär på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen den 14 mars, är ett exempel på att teaterscener runt om i landet just nu lyfter upp brännande aktuella frågor om rasism, nationalism och nazism.

På Galeasen i Stockholm får Tadeusz Slobodzianeks hyllade "Vår klass" nypremiär i maj, en berättelse vars mörka ton bottnar i morden på judarna i en liten polsk by 1941. Oktoberteatern i Södertälje ger "Jag heter Mikael", om en socialt isolerad människas väg in i den organiserade rasismen, samtidigt som nationalism har varit höstens och vårens tema på Dramaten i Stockholm.

Joakim Rindå konstaterar att ämnet har blivit fysiskt påtagligt, på ett sätt som få kunnat förutse.

– Det är uppenbart att vi lever i en brytningstid just nu, med starka pendelrörelser.

"Vårt förakt för svaghet" bygger på den norske filosofen Harald Ofstads studie från 1972 av nazismens mekanismer. Hur den starke ska härska över den svage, hur det anses rätt att förakta den svage eftersom denne låter sig behärskas. Den sakliga filosofiska skriften har resulterat i en teaterföreställning där två skådespelare gestaltar den nazistiska ideologin. Så tydligt och pedagogiskt som möjligt försöker de förklara begreppen för publiken – men tvingas under arbetets gång möta sitt eget förakt för svaghet.

– Harald Ofstads bok påminner läsaren om att vi inte får tro att nazismen föddes och dog med Hitler och den tyska nazismen. Vi behöver lära oss att känna igen de där strukturerna både i vår samtid och i oss själva. Det är när vi börjar agera utifrån detta förakt som vi riskerar att reproducera det värsta igen, säger Joakim Rindå.