Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsföreningen: SCA bryter mot skogsvårdslagen

Ortsbor och Naturskyddsföreningen rasar för att SCA än en gång har struntat i miljön och fällt skogen, ända ned till kanten av vattendraget.

Annons

Upprörda naturvänner är missnöjda med SCA:s sätt att gång på gång strunta i skogsvårdslagen och de avverkningsregler man säger sig följa. Denna gång har SCA avverkat vid en bäck i Norrby. Enligt de kriterier som gäller för avverkning så måste man lämna en skogsridå invid vattendrag. Det har man inte gjort, utan fällt allting ända ned emot bäcken, och därmed också förorenat vattnet med ris och sly. Arga ortsbor har kontaktat Naturskyddsföreningen vilka har åkt ut och besiktigat platsen.

– Inte nog med att det ligger en massa ris i bäcken, säger Pieter Fürst, de har också fällt naturvärdesträd på platsen. Naturvärdesträd är grövre träd, eller med speciella formationer, och dessa får inte fällas, vilket SCA borde vara medvetna om.

Ansvarig för avverkningen i Norrby är Bo Eriksson på SCA. Han kan inte erinra sig att de har gjort något fel, men efter LT:s påminnelse kan han så småningom komma ihåg att han faktiskt har kontaktats av Naturskyddsföreningen med klagomål:

– Men det finns inget ris i bäcken nu. Det städade vi bort samma dag.

Han har heller inget minne av att de skulle ha fällt några naturvärdesträd:

– Nej, det vet jag ingenting om. Vi rensade lite kring bäcken och plockade bort lite träd för att undvika vindfällen.

Naturskyddsföreningen är också missnöjd med FSC-rådet som ser mellan fingrarna angående skogsbolagens sätt att strunta i miljön:

– SCA blev polisanmälda efter en avverkning i Sollefteå förra året, säger Naturskyddsföreningens ordförande Pieter Fürst. Men det händer absolut ingenting.

FSC-rådet (Forest Stewardship Council) är en internationell medlemsorganisation som består av såväl skogsägare som naturvårdsföreningar. Enligt deras egen beskrivning så verkar rådet för "ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar". Peter Fürst anser inte att rådet fungerar:

– Vi har beslutat att lämna FSC-rådet. Det är alltför trögarbetat och de agerar inte fastän SCA tydligt bryter mot miljökriterierna gång på gång.