Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natursköna öar hemma i Norden

De nordiska länderna har alla omtalade öar med egen karaktär och stor naturskönhet. Följ med till fyra nordiska ö-resmål, alla klassiker som passar för en sommarvisit. Först ut är Bornholm - ett charmigt sommarparadis som passar utmärkt för cykling.

Bornholm är en smått makalös del av Danmark. Ön utanför Skånes kust bjuder på en sällsam kombination av natur, kultur och historia. På en liten yta, bara fyra gånger tre mil, ryms dramatiska klipplandskap, böljande ängar, medeltida borgar, fina stränder och idylliska småstäder.

Jag anländer som de flesta andra till Rønne, Bornholms största stad som välkomnar båtresenären med sina rader av korsvirkeshus. I Rønne hyr jag cykel, vilket är det bästa sättet att uppleva Bornholm. Ön är utomordentligt väl anpassad för cykelturisten. Tydligt markerade cykelleder finns över hela ön, nästan alltid avskilda från bilvägen. Ön är inte stor och man kan cykla runt den på ett par dagar, även om Bornholm är värd mer tid än så.

I den lilla hamnstaden Hasle rullar jag fram till resans första "rögeri", en bornholmsk specialitet. Rökerierna finns överallt på ön och känns igen på de karaktäristiskt smala och höga skorstenarna med stadig bas. Här äter jag nyfångad rökt makrill med kartofelsalat och sköljer ned med en välförtjänt Tuborg.

Nästa längre stopp blir Hammerhus, Nordens största borg från medeltiden och Bornholms främsta sevärdhet. Läget är minst lika imponerande som själva ruinerna. Utsikten från toppen är milsvid. Norrut syns naturreservatet Hammeren och vid horisonten skymtar Sverige.

I de små charmiga kuststäderna finner man bra inkvartering och många trevliga restauranger. En övernattning i Gudhjem ger mig möjlighet att känna in atmosfären i denna lilla livliga semesterstad.

Nästa dags väg mot Österlars bär på nya sceniska höjdpunkter. Korsvirkesgårdarna ligger utslängda lite överallt i de böljande rågfälten. I Österlars står en av Bornholms unika rundkyrkor, vilkas cirkelrunda konstruktioner från tidig medeltid har konfunderat forskarna.

Jag glider sedan ned mot pittoreska Svaneke, ännu en stad som hämtad ur en barnbok. Även Svaneke har ett ståtligt rögeri vid havet och många fina omgivningar. Med fördel kan man stanna här ett par dagar och göra utflykter.

Sista anhalt för mig blir Dueodde, Bornholms stora badstrand längs sydkusten som är över en mil lång och kritvit. Gott om plats och långgrunt är det. Jag badar vid västra änden som nästan är folktom. Bakom mig finns ett fascinerande klintlandskap med upp till femton meter höga sanddyner.

Därefter trampar jag tillbaka till Rønne och har därmed gjort ett helt varv runt Bornholm. Att besöka Christiansö, den lilla intressanta ön som är Danmarks östligaste punkt, blev det inte tid till denna gång.

Anders Pihl/TT

feature@tt.se