Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturnatt

Under Naturnatten mellan världsmiljödagen den 5 juni och nationaldagen den 6 juni genomfördes aktiviteter över hela landet.

I år passar många lokala kretsar på att uppmärksamma det internationella året för biologisk mångfald. I Sveg ordnade

Naturskyddsföreningen i Nedre Härjedalen en kvällsutflykt till Tällbergsvallen, en fäbod på Ytterbergsskogen.

Idén med Naturnatten är att stärka människors känsla för naturen och därmed deras vilja att värna naturen. I år är temat biologisk mångfald eftersom vi vill uppmärksamma att de naturliga ekosystemen är en förutsättning för vårt välbefinnande och vår långsiktiga överlevnad.

De var cirka tio personer som alla bidrog med sina kunskaper om djur, växter och kultur. John Erik hade sett en brun glada. Ingrid berättade om en kyrkskatt som finns nergrävd vid vallen.

Ett kort promenad och deltagarna kom till Finnpersstupet, ett fall i Tvärälven där Finn Per i slutet av 1800-talet sprängde en ny älvfåra för att förbättra flottningen i älven.

De såg kattfot och blåviol, karibacka men ingen ängsull eller förgätmigej.

Efter korvgrillning och kaffedrickande gick alla en tipspromenad med frågor om biologisk mångfald och lärde sig en del nytt.

Prisutdelningen skedde inne i vallstugan, då det blev svalare fram på kvällen. Alla rätt hade Linda Isaksson, god tvåa kom Ebba Liljestrand och på delad tredje Felicia Olsson och John Erik Johansson.

Emmy Eriksson och Eva Bruna trivdes med fäbodtennis.