Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Naturen lockar inte utländska turister"

Få utländska turister reser till Sverige för naturens skull.

Tvärtom är det storstädernas lättillgänglighet och shopping som lockar.

Det visar forskning gjord vid Etour i Östersund.

Att utländska turister reser till Sverige för att uppleva naturen är i stor utsträckning en myt.

Det hävdar lektor Sandra Wall-Reinius, forskare vid Etour.

– Bilden av Sverige som marknadsförs både här hemma och internationellt är att det är naturen som är anledningen till att utländska turister kommer hit. Men sanningen är att turisterna till stor del kommer hit för storstadssemestrar, säger hon.

Sandra Wall-Reinius har analyserat en tidigare undersökning som den nationella turistbyrån VisitSweden gjort kring utländska turisters attityder kring turism i Sverige. Bara 15 procent av de som reste till Sverige angav naturupplevelser som skäl. De övriga resenärerna hade andra anledningar för sin resa.

– Det är lätt och bekvämt att resa till Sverige och till storstäderna. Det har mest betydelse. Vi tror kanske att turister kommer till Sverige för att uppleva naturen. Men de kommer i stället för shopping och nöjen, säger Sandra Wall-Reinius.

Resultaten från Sandra Wall-Reinius forskning är dyster läsning för länets naturturism som tillhör landets mest omfattande i antal företag räknat.

Sandra Wall-Reinius lösning är att turismen i länet försöker marknadsföra sig som något mer än bara ett naturresemål.

– Vad vi kan göra är att visa på att det går att kombinera en storstadssemester och naturupplevelser. Att vi kan visa att det är lätt att ta sig från stan ut i naturen. Det är kanske inte så många som vill åka på en natursemester. Men däremot är nog intresse högre om man får veta att det går att kombinera, säger Sandra Wall-Reinius.