Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen är full av leksaker! – Gösta och Oskar delar med sig av sina bästa tips

Oskar, 3 år, och Gösta, 70+, leker bra ihop. Och helst leker de ute i naturen. Bland blommor och blad hittar de alltid något att göra.

Nu har Gösta samlat deras bästa lekar i en bok.
Tävla med LT och vinn boken- mer infrormation hittar du i spalten till höger.

Många är de jämtar som passerat genom gymnasiet på Wargentin och minns Gösta Olsson som en passionerad lärare som gjorde biologilektionerna till ett äventyr.

Andra har hört och sett honom i lokala tv- och radiokanaler eller läst hans tidningstexter om stort och smått i Jämtland och världen.

Gösta är nyfiken på det mesta och delar gärna med sig av all kunskap han samlat på sig genom livet. Som till exempel kunskapen om hur man leker med växter.

– När jag var en liten pojke på 1940-talet var naturen den naturliga lekplatsen, säger han. Vi barn lekte alltid utomhus och ofta lekte vi med blommor, blad och annat som växte omkring oss.

När han senare utbildat sig till biologilärare märkte han att lekar med växter också var ett fint sätt att lära eleverna artkunskap.

I slutet av 1960-talet började Gösta notera de lekar han kände till och som förts vidare från generation till generation. Tack vare ett stipendium från Längmanska kulturfonden kunde han resa runt och intervjua äldre personer om vad de lekte som barn. Han fick också hjälp av elever som skrev uppsatser i ämnet sedan de frågat äldre släktingar.

Tanken på att samla allt i en bok har funnits ganska länge, men Gösta har inte lyckats intresserad något förlag för att ge ut den.

– Men så fick jag lite mer pengar från Längmanska kulturfonden och då bestämde jag mig för att ge ut boken själv, säger han.

"Växtlekar" har tryckts upp i ett par hundra exemplar till att börja med, och Gösta hoppas att den ska komma till användning i skolor och förskolor, i frilufts- och scoutverksamhet. Och i hemmen förstås, kanske hos mor- och farföräldrar som gärna leker med sina barnbarn.

Barnen i Göstas egen familj och några grannbarn har hjälpt till med boken, som har underrubriken "Harriet, Oskar, Ida, Carl och Lovisa visar hur man gör".

När LT hälsar på är Oskar Bergman, 3 år, på besök hos Gösta och hans sambo, som är Oskars farmor.

Oskar visar med stor iver hur man drar fingerkrok med rödkämpar, hur en blåklocka kan bli en fingerborg och hur man kan hitta en liten gubbe i en pensé.

Är det roligt att leka växtlekar med Gösta?

– Jaaaaa, säger Oskar med eftertryck.

Och vilken är den allra roligaste växtleken ni gjort tillsammans?

– Det var när vi gjorde visselpipor av rönn.