Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturälskaren som vill säkra företagandet i glesbygden

Daniel Wikberg växte upp på Frösön och har aldrig skrivit ett cv. Nu är han vd på Trångsviksbolaget.

– Jag är extremt målfokuserad. Det handlar om att skapa en inre målbild och sedan envetet sträva dit, säger Daniel Wikberg.

Mentalt växte han upp i Gåxsjö, Hammerdal där hans farmor och farfar bodde. På gymnasiet gick han samhällsprogrammet och efter studenten köpte han ett torp i Gåxsjö där han bott till och från sedan dess.

– Jag beskriver det som att jag flyttade hem. Där är det fantastiskt vackert, inga grannar och porlande vatten, säger Daniel Wikberg.

Numer bor han på en gård utanför byn, har lägenhet i Stockholm och utanför Östersund. Att han trivs så bra i Gåxsjö är inte konstigt med tanke på att han älskar jakt och friluftsliv.

– Jag måste tälta minst 20 nätter per år, säger Daniel Wikberg.

Han beskriver sig själv under gymnasietiden som en omotiverad vilsen själ. Det blev ingen vidareutbildning förutom ett par kurser på Mittuniversitetet. Ett cv har han aldrig skrivit.

– Jag har aldrig behövt skriva något cv. Ett cv kan alla skriva, jag säger inte att man inte ska skriva ett cv. Jag har försökt prestera bra på arbetsplatserna jag varit på. Gör man ett bra jobb så märks det.

2007 internrekryterades han av Handelsbanken i Stockholm där han blev affärsområdeschef för skog och lantbruk i Stockholmsregionen.

– Handelsbanken är en fantastisk arbetsgivare som ger en möjligheten att utvecklas och göra karriär. Mitt arbete i Stockholm bidrog indirekt till minskade skatteintäkter här. Det är viktigt att kunna stå för det man gör och efter en tid kändes det inte rätt. I mitt nuvarande arbete kan jag på ett aktivt sätt bidra till att utveckla regionen och skapa tillväxt.

När Per Åsling styrelseordför-ande i Trångsviksbolaget ringde och erbjöd honom tjänsten som vd funderade han i några veckor innan han tackade ja och blev vd i juni 2009.

– Lite lagom kaxigt tar man sig långt. Man måste vara målinriktad, tänker man att något är omöjligt realiserar man bara hinder. En kollega på Handelsbanken sa att ”det omöjliga tar bara lite längre tid”, säger Daniel Wikberg.

Snart har det gått ett år sedan Daniel Wikberg tog över som vd.

– Mitt uppdrag som vd är att få företaget att växa och göra skillnad. Gör jag och mina kollegor ett bra jobb så ger det utdelning i länet. 2009 var det svåraste året med mest utmaningar. 2010 blir möjligheternas år.

En vanlig dag är hans allmännacka full med möten och hans liv schemalagt från åtta till 22.

– Det blir kaos när jag har en ledig dag och privat är jag riktigt oorganiserad. Det har varit mycket jobb med att få Trångsviksbolaget på fötter. Jag är ensamstående med en fantastisk son och en ledig dag vill jag helst vakna i tältet med honom. Är det fint väder åker jag gärna på min HD och njuter av livet, säger Daniel Wikberg.

Trångsviksbolaget har förändrats från att ha jobbat lokalt till regionalt. Bolaget stödjer företag och entreprenörer med kapital och kompetens direkt eller genom sitt nätverk med syftet att utveckla företagandet som på sikt bidrar till utveckling av samhället.

– Som samhällsentreprenörer kan vi på Trångsviksbolaget tjäna pengar och samtidigt göra nytta vilket känns jättebra.

I samarbete med EU:s strukturfonder utvecklas projekten Steget till eget och Finansiellt resurscentrum. Med Steget till eget kan entreprenörer få hjälp att starta ett företag från scratch eller ta över ett befintligt i ett generationsskifte. Så att 40-talisterna kan gå hem och njuta av livet och lämna över till yngre.

– Kan vi göra det här bra kan vi överbygga problemet med köttberget. Den stora utmaningen är att hitta säljare och köpare och få dessa att mötas, säger Daniel Wikberg.

Fotnot: Ett cv (curriculum vitae) är en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter.