Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvardens portioner blir allt större

Från ett modest intag till en rejäl skogs-huggarportion. Storleken på världens mest kända måltid har ökat åtskilligt med åren.

Forskare vid Cornell University i New York har studerat de 52 mest kända målningarna av Nattvarden, och kommit fram till att målningarna skildrar en slags ”matinflation” som stämmer väl överens med verklighetens ”supersize”-fenomen, skriver The Independent.

Forskarna har analyserat storleken på rätter, bröd och tallrikar – och jämfört dem med storleken på det genomsnittliga huvudet i målningen – och slår fast att Jesus sista måltid var mycket mindre omfångsrik kring det första sekelskiftet än på tavlorna som målades efter renässansen.

– De senaste tusen åren har inneburit en dramatisk ökning av produktion, tillgänglighet, säkerhet och överflöd av mat. De här förändringar reflekteras i målningarna av historiens mest kända middag, säger forskaren Brian Wansink. (TT Spektra)