Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattsvart blir ljusareefter beslut i Strömsund

Strömsunds kommun lättar på reglerna. Det ska finnas vägbelysning även om din granne bor längre än 400 meter bort.

Belysningsfrågan är het i Strömsunds kommun. LT berättade i början av december om att ett hundratal byar berörs när kommunen sparar pengar genom att ta bort sammanlagt 1 400 lampor. Motbudet är att boende får hyra sin egen lyktstolpe.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att ändra en gammal regel från 2009 som säger att belysning bara ska få finnas längs vägen om du har en granne som bor max 400 meter bort.

"Under arbetet med översynen har det blivit allt mer tydligt att den riktlinje från 2009 som reglerar belysning av gator, vägar, torg och parker behöver uppdateras", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Erfarenheterna och synpunkterna från de byar som hittills har fått färre antal belysningspunkter gör att vi ser ett behov av att uppdatera riktlinjen och ta bort regeln om 400 meter. Vi vill öka vår dialog med befolkningen genom att göra riktlinjen mer flexibel, säger kommunstyrelsens ordförande Gudrun Hansson (s).

"... i stället förs en kommunikation med företrädare för byn när det gäller vilka lampor som ska släckas och inte", är kommunens beslut.

Fast alla är inte helt nöjda med beslutet. Oppositionsrådet Jan-Olof Andersson (M), föreslog att kommunstyrelsen skulle skjuta till 340 000 kronor för att samtliga belysningspunkter ute i byarna skulle få vara kvar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Rättvis demokrati röstade ner förslaget.

– Socialdemokraternas förslag om flexiblare regler innebär att det kan bli olika regler mellan byarna beroende på hur duktig man är på att förhandla med kommunen. Förslaget är helt enkelt otydligt. Dessutom har socialdemokraterna inte tillskjutit några pengar till sitt förslag, säger Jan-Olof Andersson.