Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattöppen valstuga för krogfolket

Det blir en blandning av politik och soppkök när Vänsterpartiet provar med nattöppen valstuga i Östersund natten mot lördag.

Under fredagen förberedde sig Vänsterpartiet på att köra dubbla skift i valstugan på Stortorget.

I vart fall till klockan 01 på natten ska verksamheten pågå. Den som känner sig mätt på politik ges möjlighet att mätta sina magar i stället.

– Vi har en marockansk kikärtssoppa med lite bröd, säger Jessica Svensson från Krokom som är partiets förstanamn till riksdagen i länet.

– Om det här fungerar ska vi försöka vara på Stortorget natten nästa helg också.

På något håll i landet har partiet provat den här idén och nattens skarpa test kommer att visa hur försöket utfaller i Östersund.

– På dagarna är det vissa grupper och äldre personer som kommer till valstugorna. Det kan bli så att vi når andra personer och kanske lite fler ungdomar om vi har öppet på kvällen, säger Jessica Svensson.

Hon räknar med att fånga in en och annan som rör sig ute i krog- och kvällslivet, men om småtimmarna lämpar sig för politiska samtal återstår att se.

Det kan dyka upp en och annan överförfriskad person som har mycket bestämda uppfattningar på natten och kanske inte kommer ihåg så mycket på morgonen. Hur ser ni på det?

– Förhoppningsvis kan man tänka att det ändå växer fram ett intresse, även om inte alla diskussioner blir jätteseriösa.

– Jag har själv kört nattbuss och tunnelbana i Stockholm och har ganska mycket skinn på näsan. Och även om folk tycker olika så är de flesta ändå trevliga i såna här sammanhang, konstaterar Jessica Svensson.

Några länsspecifika frågor är inte aktuella att lyfta i skenet av lampor och varm soppa. Partiets centrala valfrågor, som vinster i välfärden och att inte sälja ut hyresrätter, står i centrum även när nattugglorna börjar dyka upp.