Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattåg till och från Jämtland varje natt från slutet av juni

Efter många turer kring nattågstrafiken till Jämtland är det klart: nattågen börjar gå i början 29 juni. Sen rullar nattågen varje dygn.
– Det är jättebra. Det finns en stor uppslutning bakom nattågen i Jämtland, säger riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S).

Annons

Tidigare såg det ut att bli ett glapp från mitten av augusti till september då SJ:s sommarturismtrafik var avslutad för säsongen.

Men nu har SJ beslutat att täcka över det glappet. Beskedet kom på torsdagen. Vd för SJ Christer Fritzson förklarar beslutet så här:

– Vi förstår hur viktigt det är med goda kommunikationer för regionen. Förutom att regionen ska vara ett populärt besöksmål även i framtiden är det också viktigt att satsa på alla som vill bo och verka i Jämtland Härjedalen, och för dem är nattågen viktiga, säger Crister Fritzson, vd SJ.

Bakgrunden är att regeringen har beslutat ge Trafikverket uppskov att starta nattågstrafiken till och från Jämtland på sträckan Stockholm-Duved 8 september i stället för 1 juni 2018. Nu kör alltså SJ perioden fram tills den upphandlade trafiken går igång.

Helt rimligt tycker Anna-Caren Sätherberg, själv boende i Åre och långpendlande till riksdagen i Stockholm.

– SJ går bra ekonomiskt. Nu görs en omstart av nattågen daglig trafik, bättre vagnar och det ska inte vara så svårt att boka biljetter. Med alla dessa förbättringar är min förhoppning att trafiken ska löna sig, säger Anna-Caren Sätherberg.

SJ beslut innebär att det bara blir under två månader i vår som inga nattåg går. SJ slutar med sin vintertrafik med nattåg nu på lördag 28 september.

Nattågen går och ska gå sträckan Stockholm-Östersund-Åre-Duved och kommer att ha ligg- och sovvagnar samt sittplatser.

Från Duved och Åre kommer tåget gå strax före klockan 22 och från Östersund vid 23.30. Ankomsten till Stockholm sker tidigt på morgonen, men man kan stanna kvar ombord fram till cirka 6.30.

Avgången från Stockholm sker kring midnatt, men man kan gå på tåget strax efter klockan 22. Ankomst till Östersund runt klockan 6 på morgonen och till Duved och Åre strax efter klockan 8.