Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nationalmuseum Norr" beräknas kosta 29,6 miljoner att bygga

Nationalmuseum Norr, den nya konsthallen på Jamtli i Östersund, kommer att kosta 29,6 miljoner att bygga och skapa ett tiotal nya jobb i Östersund.

Landstinget och Östersunds kommun är positiva till projektet.

I mitten av september berättade vi om planerna på en filial till Nationalmuseum på Jamtli. Då var satsningen uppe i Jamtlis styrelse, som uppdrog åt en grupp tjänstemän att ta fram ett mer konkret förslag på hur etableringen skulle kunna gå till.

Arbetsgruppen har nu tagit fram en översiktlig plan över lokalbehov, organisation och finansiering, och den planen presenterade Jamtlichefen Henrik Zipsane i går för både landstingsstyrelsen och kommunstyrelsen i Östersund.

– Jag fick ett mycket positivt gensvar från båda håll, säger en nöjd Henrik Zipsane som nu jobbar vidare med målet att den nya konsthallen ska stå färdig för invigning sommaren 2014.

Men redan sommaren 2013 måste en magasinsbyggnad stå klar, som kan bli Nationalmuseums magasin för hela norra Sverige.

– Det är viktigt att vi kan hålla tiden där, med tanke på att Nationalmuseum ska renovera sina egna lokaler och inte vill bli tvungna att flytta runt sina samlingar i landet i flera omgångar, säger Henrik Zipsane.

Det totala lokalbehovet för den nya konsthallen beräknas till drygt 1000 kvadratmeter. En del av dessa ytor kan samutnyttjas med Jamtli i redan befintliga lokaler. Nybyggnaden kostnadsberäknas av inhyrda konsulter från Sweco till 29,6 miljoner kronor.

– Precis som när det gäller Moderna Museets filial i Skåne är det tänkt att regionen ska stå för lokalinvesteringen och staten för driften av den nya konsthallen, säger Henrik Zipsane.

Lite statliga pengar – 4 miljoner kronor – hoppas man dock få genom Boverkets kulturhusdelegation, som årligen delar ut ett antal miljoner till nybyggnad och renovering av kulturhus i landet. Länsstyrelse, landsting och kommun föreslås stå för 3,6 miljoner kronor vardera medan 14,8 miljoner skulle komma från EU:s Mål 2-program.

Att bygga konsthallar är inte billigt.

– Det kostar cirka 18 000 kronor per kvadratmeter att bygga ett vanligt bostadshus så kostar det cirka 30 000 att bygga en konsthall. Det beror främst på de helt extrema, ja nästan hysteriska säkerhetskrav som ställs på en sådan byggnad, säger Henrik Zipsane.

Vad beträffar bemanning av den nya konsthallen säger han att man kommer att landa på cirka tio nya tjänster.

– Det behövs allt från intendenter till konstpedagoger, utställningstekniker och en konservator.

Nu går arbetet med Nationalmuseum Norr vidare inom museiledningarna.

– Vi siktar på att presentera siffror för kulturdepartementet i februari, säger Henrik Zipsane.

Och om allt går som han hoppas blir det byggstart våren 2012.

Åsa Eriksson Ahnfelt