Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalarenan – så här ser den ut

Åres alpina nationalarena, som ska bilda navet i svensk alpinsport, blir modern men inte pampig. Arenachefen Nalle Hansson är full av förväntan.

Att få samla allt under ett tak blir fantastiskt, tycker han.

Annons

Illustrationerna från Peak Innovation som Länstidningen nu kan presentera visar en modern byggnad i tre plan med läktare högst upp. Nättidningen Idrottens Affärer kallar det ”jättebyggnad” i ”vågad arkitektur”, vilket får Nalle Hansson att dra på munnen.

Han tänker på det ursprungliga förslaget, som var betydligt pampigare, men som fick skäras ner av kostnadsskäl, och på grund av en överklagan. Nu blev det en satsning på 27 miljoner kronor. Skidförbundet har rättat mun efter matsäcken och byggnaden blir varken jättestor eller speciellt vågad, enligt Nalle. Det blir vad som behövs.

– Ska man få till en läktare ser det ut ungefär så här, det finns inte mycket att välja på. Det är ett vanligt trevåningshus en souterrängvåning och två i bromsplansnivå. Det är ingen jättebyggnad, säger Nalle.

Byggnaden har en total varmyta på 718 kvadratmeter.

– Det är ju där behovet är. Vi ska komma ihåg att detta är grunden för att få till läktare, toaletter, förråd och lite kontorslokaler. Det kommer att underlätta för världscuparrangemangen.

Att få Skidförbundet, Vintersportcentrum och Åre SLK under samma tak känns fantastiskt, anser Nalle.

När blir det klart?

– Vi kommer att vara klara i etapper. Övre våningen ska kunna användas till världscupen, sista veckan i februari. Läktaren ska vara klar i slutet på januari liksom toaletterna. Helt klar är vi inte förrän sista veckan i mars.

Att komma i gång har tagit tid och det har varit mycket krångel hit och dit.

– Därför ligger vi lite efter. Så nu blir det till att jobba som satan för att komma i kapp. Men det ska nog gå, säger Nalle Hansson.