Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näthatare rasade mot Östersunds kommundirektör

Östersunds nye kommundirektör Anders Wennerberg är aktiv på sociala medier. I går informerade han på Twitter om sitt beslut att höja säkerheten på flyktingboende.
Då vaknade näthatarna direkt.

Läs mer: Brand i tre asylboenden på en vecka

Läs mer: 14 flydde asylbrand: "Samvetslöst"

Med anledning av de bränder som drabbat asylboenden runt om i Sverige, vilka misstänks vara anlagda, har många kommuner höjt säkerheten.

Det har även Östersunds kommun gjort. I går meddelade Anders Wennerberg efter ett kommunalt krismöte att asylboendena för ensamkommande flyktingbarn kommer att få regelbunden bevakning av Securitas.

Läs mer: Securitas kopplas in för bevakning av boenden för flyktingbarn

Anders Wennerberg, som tillträdde som kommundirektör i början på hösten, är van användare av sociala medier och informerade därför även sitt beslut på Twitter.

"Jag har beslutat om höjd säkerhet på våra hem för ensamkommande flyktingbarn." skrev han.

Flera gillade hans information och gav positiva kommentarer.

Läs mer: Östersunds snabbhet i flyktingfrågan gör att fler vill bli familjehem

Men näthatarna vaknade också direkt.

"Jävla pajas", skrev exempelvis en Twitteranvändare.

Blev du förvånad över de negativa reaktionerna?

– Möjligtvis att de kom just nu när vi höjde säkerheten, men generellt är jag inte förvånad att de kommer.

Påverkas du av kommentarerna?

– Det gör jag ju förståss, jag läser de noga och funderar över vad de betyder men det hindrar inte mitt arbete.

Han har löpande kontakt med kommunens säkerhetschef som i sin tur har kontakt med polisen ifall någon kommentar går över gränsen.

– Jag bekymrar mig över varför man reagerar instinktivt så när vi hjälper barn som flyr från krig. Även om det goda får mycket genomslag nu så är det mycket ilska som bubblar. Jag önskar att fler kunde sätta sig in i situationen, säger Anders Wennerberg.

Han har själv varit mycket ute på Grytans flyktingförläggning och pratat med de asylsökande.

Så här skrev Anders Wennerberg på Facebook:

"Efter att jag gick ut med information om att jag beslutat om höjd säkerhet vid våra flyktingboenden började de höra av sig på Twitter. De vars omedelbara instinkt säger att de skall hata.

Jag har ett enkelt tips till er.

När det är för svårt att förstå hur någon annan har det så vänd på perspektiven. Som i det här fallet:

Nu är det ditt barn som måste fly. Det är krig i Sverige. Där hon har alla sina vänner, där hon gått i skola, där hennes släkt finns och där hon kan språket. Så en dag händer det dig något och hon är ensam och måste fly, lämna allt.

En månad senare är hon framme. I Homs, Syrien. Kan inte språket, känner ingen. Nu skall hon leta upp någon som kanske kan hjälpa henne.

Visst skulle det kännas rätt bra om hon blev väl mottagen?

Snälla. Försök tänka så nästa gång du känner att hatet tar över. När du snabbt dömer missbrukaren på bänken, tiggaren utanför affären eller det ensamma barnet som behöver vår hjälp."