Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natasha – en sann eldsjäl i Tjernobylbarnens tjänst

/
  • Natasha Andersson engagerar med sitt färgglada naivistiska måleri. Nettot från hennes måleri går oavkortat till verksamheten med Tjernobylbarnen.

Eldsjälen Natasha Andersson tar sina bilder till hjälp i sitt biståndsarbete, nu aktuell med utställning på Folkets Hus.

Annons

Att möta Natasha Andersson är att möta en 73 år energisk ungdom. En sann eldsjäl som i 22 år varje sommar anordnat sommarläger för strålskadade barn från Tjernobylområdet i sitt och makens sommarhem i Norra Uppland.

Några veckor spenderar årligen cirka 200 barn där med allehanda sommarlägeraktiviteter, näringsriktig mat, massor med frisk luft, läkarvård och i en del fall även hjälp med anskaffning av proteser. Över 30 barn har under åren fått hjälp med proteser genom de svenska insatserna. Något som underlättar vardagslivet när barnen sen återvänder till det sargade området kring det forna kärnkraftverket.

Vad förmår då Natasha att ägna all sin tid till dessa barn?

– Jag känner så starkt för dem att jag vill bidra med det jag kan för att göra deras tillvaro lite lättare. Dessutom var min start i livet också tuff så det känns så bra att idag kunna få ge tillbaka av allt det goda jag fått i livet.

Bara fantasin sätter gränser för hur Natasha skapar finansieringen för verksamheten. Lions är, och har varit under många år, en nära samarbetspartner i arbetet. Men är det något som Natasha har gott om så är det fantasi och kreativitet. Hon har, som många eldsjälar, en outtröttlig energi att förmå näringsidkare, privatpersoner och föreningar att bidra till biståndsarbetet.

Allt från att skänka mat, leksaker och kläder till att köpa hennes målningar. Som självlärd målare är hon nu aktuell med en utställning på Folkets Hus konsthylla i Östersund. Allt överskott från försäljning av målningarna går oavkortat till verksamheten med barnen.

Mer läsning

Annons