Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natalie vann bibliotekens skrivartävling

Alvflicka möter människopojke. Hon bryter mot reglerna när hon visar honom den hemliga grottan. Hur ska det gå?

Natalie Paulsson Bixo fick idén till novellen "Nyckeln" under en skogspromenad.

Annons

I somras anordnade biblioteken i länet en novelltävling på den gemensamma webbplatsen. Målgruppen var ungdomar i åldern 12-16 år. Temat var "smycken". Sex bidrag kom in till juryn, som bestod av bibliotekarien Helen Asklund, författaren Elin Olofsson och teaterpedagogen Maria Flink, som också leder kurser i kreativt skrivande. De föll pladask för 13-åriga Natalie Paulsson Bixos fantasynovell "Nyckeln", där alvflickan Leya öppnar porten till en del av sin värld för människopojken Tom.

– När jag går i skogen och lyssnar på musik brukar jag komma på olika berättelser. Det kommer fram lite eftersom, säger Natalie, som inte bara tycker om att skriva. Hon läser mycket också. Fantasybokserien "Spejarens lärling" av den australiensiske författaren John Flanagan hör till favoriterna.

– Det är bra att läsa mycket och inspireras av andra författare för att bli van att skriva. Men jag tror också att man måste hitta sitt eget sätt. Det känns jättekul att jag vann, det är första skrivartävlingen jag är med i, säger hon.

Motiveringen från juryn lyder så här: 

"Vinnarens novell använder små men träffsäkra detaljer för att skapa en helt egen värld – en värld läsaren aldrig vill lämna, tack vare den fantasifulla och drivna berättarstilen. Dessutom kröns novellen av ett kittlande slut, som ger löften om nya äventyr."

Natalie fick två pris att välja mellan. En författarcoachning av Elin Olofsson eller att få sin novell illustrerad av Peter Bergting. Hon valde coachningen.

– Det tror jag kan ge mycket som är bra att komma ihåg, säger Natalie.

15-åriga Shaymaa Alaw, från Östersund, fick ett hedersomnämnande av juryn för sin novell:

"En berörande och aktuell novell, som med sina olika berättarperspektiv lyckas skildra hur en förändring i livet kan leda till något gott. Juryn hade gärna tillbringat ännu mer tid med Leo, Sara och Tommy – skriv mer!"