Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan inga flicklag i helgens innebandyturnering

Norrlandsmästerskapen i innebandy avgörs i Östersund i helgen.

Med en negativ nyhet.

– Det blir bara sju tjejlag i årets cup, för tre år sedan var det 24, konstaterar Marcus Hall på innebandyförbundet.

När NM senast arrangerades i länet, 2010, kom hela 49 lag till start. I år blir turneringen alltså betydligt mindre – bara 35 lag lockas till Östersund, Ås och Krokom där matcherna spelas.

Och det är på flicksidan det stora tappet finns. I första läget såg det ut att bli spel i tvåa av fyra planerade klasser – de två äldsta flickklasserna (för 97:or och 98:or) tvingades strykas på ett tidigt stadium.

– Men sen hoppade dessutom ett lag i 00-klassen av, och då tvingades vi stryka den med. Nu blir det bara en klass med sju lag i för tjejerna, säger Marcus Hall.

Och detta ska alltså jämföras med 24 lag i mästerskapet som avgjordes för bara tre år sedan.

– Det är en utveckling som pågått ett tag. Fliucklagen blir allt färre.

Vad beror det på?

– Det är svårt att säga, men vi ser ju att flicklagsspelarna allt tidigare tas upp i a-lagen.

– Även där försvinner det förvisso lite lag, men det tillkommer samtidigt några nya ibland.

Mindre tjejer i innebandyn låter som en oroande utveckling?

– Ja, jag vet att styrelsen funderar en hel del på det här, säger Hall.

– Och det är ju inga tjejlag från länet med i NM, Jemtland hade ett lag anmält men de fick till slut inte ihop nog med spelare.

På pojksidan visar helgens NM-turnering faktiskt på en liten uppgång – tre lag mer kommer till start i helgen jämfört med 2010.

Men hemmalagen är få, bara fyra lag från länet?

– Men det var få hemmalag senast också, där är skillnaden inte så stor. Men visst är det lite lite med fyra länslag, kanske är det inte lika roligt med cuper som går på hemmaplan, funderar Marcus Hall.

NM-turneringen spelas i sex olika hallar av samarrangeras av J/H:s innebandyförbund, Krokom IB, Jemtland IB och IBF Frösön.