Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan en miljon till kultur i skolorna

Länets kommuner får 975 000
kronor till kulturverksamhet för skolelever i årskurs 7–9.

Annons

Statens kulturråd har nu gjort klart andra årets fördelning av de så kallade Skapande skola-pengarna som regeringen satsar på att integrera kulturella och konstnärliga uttryck i grundskolans högstadium.

Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund, Åre och Östersunds kommuner och Vittra friskola i Östersund är de som har sökt och fått pengar i år. Eftersom Ragunda och Bergs kommuner sökte ifjol är nu alla kommuner igång med sina Skapande skola-insatser.

– Ett glädjande stort intresse från Jämtland, konstaterar Michael Matz, koordinator för bidraget på Kulturrådet.

Mest pengar i år får Östersunds kommun, som får 350 000 kronor. Östersund, liksom flera andra kommuner i länet, samarbetar med länets mångkulturkonsulent och med Jamtli för att få in den mångkulturella aspekten i skolorna.

‑– Ett annat bra exempel är Härjedalen, säger Michael Matz. Där vill man titta lite extra på kopplingen mellan bondekulturen och den sydsamiska kulturen i Härjedalen.  Härjedalen får 140 000 kronor.

Bräcke kommun söker för första gången. Pengarna, 110 000 kronor, ska användas till författarbesök, Jamtlis program På flykt, konst/hantverk och dans beroende på elevernas val och hur mycket de beviljade medlen räcker till.

Krokom får 180 000 kronor, Strömsund får 40 000, Åre får 125 000 och Vittra friskola får 30 000.

Annons