Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa vecka avgörs teaterlinjens öde

Nästa vecka avgörs teaterlinjens öde. Gymnasieförbundet väntas då ta beslutet om en nedläggning.

Men protesterna pågår in i det sista, bland annat genom en protestlista på internet.

I källaren i ett hus på Fyrvalla pågår dramalektionen för fullt bland elever från den estetiska verksamheten som valt just drama.

Men det ligger en oro och ilska över lektionen, från höstterminen 2011 tror inte läraren Sara Karlsson att teaterlinjen längre finns med i kursutbudet.

– Det har varit få sökande under en tid, säger hon, och det saknas politisk vilja att exempelvis slå ihop olika program så verksamheten kan få vara kvar.

De har försökt att locka elever till utbildningen bland annat genom att hela förra hösten vara ute på skolorna i länet för att berätta om programmet.

Men det har varit mycket ryktesspridning om nedläggning därför har kanske inte eleverna sökt till kursen heller.

– Sedan har prova-på-dagen för de som sökt teaterlinjen i andra hand plockats bort, så det verkar vara en utfasning på gång, säger Sara Karlsson vidare.

Det verkar med andra ord som om linjen sjunger på sista terminen.

– Jag tycker det är viktigt att vi får vara kvar som ett alternativ mot friskolan Vittras verksamhet, vi har hög kvalitet. Det känns inte bra att gymnasieskolan i vårt län inte ska kunna erbjuda ett komplett estetiskt program.

Och i tisdags kom protestlistan på internet på initiativ av två före detta elever. Namn fylls på hela tiden.

"Teater och drama utvecklar individers självkänsla och förståelse för medmänniskor. vi förkastar alltså detta förslag om nedläggning av teaterlinjen”, skriver de.

LT kunde redan i mars 2009 berätta om att kulturen ryker först när gymnasieskolan ska spara.

Estetutbildningen med inriktning dans och teater har funnits i 15 år på Palmcrantzskolan i Östersund, men för första gången väljer nu förbundsledningen att sätta stopp för elever som vill gå programmet.

För sanningen är den att det har varit intagsstopp under de senaste två åren.

– Vi kommer att lägga ner utbildningen eftersom det har varit för få sökande, säger gymnasieförbundets ordförande Mona Modin Tjulin. Inte ens om vi skulle slå ihop eleverna från Vittra och gymnasieskolan har få fått ett tillräckligt antal.

Mona Modin Tjulin menar att kvaliteten är beroende av att eleverna faktiskt är många.

– Det blir tråkigt med bara monologer, konstaterar hon.