Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa projekt – en film om hans excentriske morfar

Överklass och socialdemokrat. Diplomat och rymdhundsmugglare. I nästa filmprojekt planerar Leo Brusewitz att reflektera kring sin morfar.

Annons

För några år sen visades Leo Brusewitz och Kurt Skoogs film ”I fädrens spår” frekvent och efter det hade Leo bråda tider med föreläsningar och allehanda uppföljning.

– Det var en intensiv tid, med många och viktiga diskussioner kring vad vi gör med våra barn i förhållande till elitsatsande idrottsutövning.

Filmmakaren i Leo har några år nu arbetat med den mängd material som finns bevarat efter hans morfar Per-Emil Brusewitz. En man som hela sitt liv levde som överklass i Stockholm men som också var en av grundfigurerna vid bildande av det svenska socialdemokratiska partiet.

Vän med Branting. Han var nära vän till Hjalmar Branting och Ernst Wigforss och bidrog mycket till att utforma den svenska socialdemokratins ideologi.

Som stor rysslandsvän tillbringade han tiden mellan 1909 och 1930 i dåvarande Sovjetunionen. Hans roller där var allt från militärattaché till skribent och stora delar av hans arbete bedrevs som mc-kurir runt om i landet.

– Jag har i vinter långfärdsrustat min motorcykel och hoppas kunna följa några av hans resor för att spegla den tiden i hans liv, säger Leo.

Arbetsnamnet på den kommande filmen är ”Morfar hade en rymdhund” och sanningen bakom den titeln är att Per-Emil stal hunden Lajkas efterträdare i Sovjetunionens sputnikprogram och smugglade den till Sverige.

– Hunden Bjelka var en viktig del av morfars familj, berättar Leo, han visade ofta upp henne som en slags trofé.

–Som barn tyckte jag nog att hon var lite läbbig, hon var ju opererad i huvudet som del av det ryska rymdexperimentet och kvar fanns de stora ärren.