Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa Avicii väntar

Annons

Elvis Presley är inte längre den populäraste artisten i världen. Istället är det den svenske artisten Avicii som äger topplistan. Hans mest spelade låt har blivit lyssnad på 235 miljoner gånger, enligt Spotify som släppt sin statistik. Vet du inte vem den svenska superstjärnan är? Du är nog inte ensam.

Stjärnan Avicii heter egentligen Tim Bergling. Han får miljonbelopp för varje spelning och är en av de unga musiker som tjänar mest pengar i världen på sin musik. En riktig superstjärna. Tim föddes år 1989 och för något år sedan var han utbränd.

En av tio unga Stockholmare söker hjälp hos psykiatrin.

Ifall den statistiken skiljer sig från resten av landet är svårt att säga.

Det som går att veta är att väntetiderna ofta är långa samtidigt som allt fler söker hjälp.

Antalet unga som själva ber om hjälp ökar hela tiden. I slutet av 90-talet var personer mellan 18 och 24 den minsta gruppen. Idag är det den största inom psykiatrin, enligt en docent som pratat med Dagens Nyheter.

Ett av problemen som lyfts fram är svårigheterna att få jobb och bostad.

Det leder till ångest och känslor av misslyckande. Unga vill bli vuxna men det saknas förutsättningar för det.

Imorgon är det alltså val till Europarlamentet. När det i höst är val till bland annat landsting och riksdag är det här en fråga som alla partier borde försöka lösa.

På nationell nivå kan vi lära oss vad en rekordhög arbetslöshet bland unga och bostadsbrist leder till. På landstingsnivå kan vi fråga oss vad som går att göra annorlunda. Att unga går sjuka utan att få hjälp skulle inte vara okej om det var diabetes eller hjärtflimmer det handlade om.

Svenska politiker älskar att tala om det fantastiska musikundret.

Nästa Avicii sitter nog i ett väntrum någonstans i landet just nu.

Det vore synd om hen blev fast där.