Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nästa år handlar om att vända skutan rätt"

Rädda travsporten – eller riskera massor av jobb. Travtränaren Rikard Skoglund har sin åsikt klar.

– Det skulle vara kö på en mil från arbetsförmedlingen om travsporten lade ner.

Den 31 oktober går statens avtal med ATG, som arrangerar spel på trav och galopp ut. Riksdagsmannen Per Åsling (C), har skrivit en motion om att det är viktigt att staten tecknar ett nytt avtal med ATG, som ger travsporten långsiktigt hållbara ekonomiska villkor.

"Det är av högsta vikt att lösa situationen. Det handlar om 30 000 jobb på landsbygden som är under hot, vi måste slå vakt om dessa", skriver Per Åsling.

Rikard Skoglund, professionell travtränare på Östersundstravet, håller med Per Åsling.

– Travtränare, hästskötare, hästsportsbutiker, transportörer, foderförsäljare – det finns hur många som helst som skulle vara arbetslösa i morgon om travsporten lade ner över natten. Det är viktigt att hålla travsporten i gång. Det är en pengako till Sverige för att det kommer in spelpengar. Tar de bort travsporten får de inte något för de pengarna. Det vore bättre att tjäna lite mindre än ingenting, tycker jag.

24-åringen, som flyttade till Östersundstravet i början av året, vill se en stor förändring från staten när det gäller travsporten.

– Sänk skatterna. Egentligen tycker jag att skattesänkningar är fel. Det gynnar ingen att sänka skatter, de används till bra saker. Det finns ingen som gynnas av att det skulle vara helt skattefritt, samhället skulle ramla ihop på en natt. Men när det gäller travsporten måste man se vad som händer om vi inte sänker skatterna, det handlar inte om några stora procent.

Travsporten har genomfört sparpaket på 40 miljoner i minskade prispengar, detta i en bransch där många tränare redan hade väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop. Trots att det är en tuff tillvaro att vara travtränare tvekade aldrig Rikard Skoglund när han drog i gång sin rörelse.

– Om man går in med inställningen att det är tufft och det är många som inte klarar sig, då hade jag inte klarat mig. Nästa år handlar om att vända skutan rätt. Om det rensas upp i travsportens ledning och om staten tar ett steg tillbaka och tar sitt förnuft till fånga kommer det gå bra.

Rikard Skoglund driver sin träningsrörelse tillsammans med sin sambo Lina Bergström, även hon 24 år. Inte heller hon kände någon tveksamhet när paret startade sin verksamhet.

– Det var aldrig någon tveksamhet att det var det här vi skulle göra. Det har varit väldigt kämpigt, men det visste jag innan att det skulle bli. Det är bara att jobba på. Jag ser positivt på framtiden även om det är väldigt tufft nu.