Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näsa för nya stjärnor

/

Lady Gaga, Lady Gaga, Lady Gaga. Har ni också märkt det. Hur Lady Gaga borrar sig in i våra medvetanden.

Annons

När Yran släppte bokningen i våras var det få som höjde på ögonbrynen. Vadå, finns Lady Gaga på riktigt? Är inte det en grupp på Radio Rix?

Men nu borrar hon. Medvetet och energiskt som en gruvarbetare i Bolivia. Allt ska in. Klädstilen, den påkostade showen, den forna strippkarriären, de dyra levnadskostnaderna, gayryktena, låtarna. Rubbet. Den osminkade sanningen och lite till. Det är helt omöjligt att värja sig.

Kanske förstår vi inte hur pass stor Lady Gaga är. Eller hur gigantisk hon kommer att bli. Och hur cool bokningen är för en liten stad som Östersund. Det har till och med florerat rykten om att Yran var så snabba med sin bokning att de inte kommer att få henne till det uppgjorda priset nu när hon börjar bli en riktig superkändis. Lars ”Sillen” Sillrén skrattade gott när jag frågade om det stämde varpå han sa med tydlig stämma:

”Ett kontrakt är ett kontrakt.”

Men fanns det inte också något annat i festivalgeneralens röst? En liten hastig tanke på den där klausulen i kontraktet, kanske? Fast han borde ju vara rutinerad.

För faktum är att Yran alltid har haft känslig näsa för att snoka reda på artister som befinner sig på uppgång och som de tror kommer bli riktigt stora. Visste ni till exempel att Kings of Leon var här redan 2004. Föga anade publiken att det amerikanska rockbandet skulle vara ett av 2009 års hetaste.

Bland svenska artister som spelade på Yran långt innan de fick sitt stora genombrott finns bland andra Lars Winnerbäck, Kent, The Cardigans, Broder Daniel och The Ark. Den lilla skaran som hade samlats nedanför scenen (nuvarande Gaffa) fick bevittna en strippande Ola Salo på högvarv.

Och förra året bokade man franska Justice i god tid. Som en raket gick electronicaduon från att vara en undergroundföreteelse till att spela på arenor som Madison Square Garden i New York.

Och nu. Lady Gaga. Man kan inte låta bli att bli nyfiken på kvinnan som sägs vara nästa Madonna. Jag blir det i alla fall. Nu i juli blev hon den tredje artisten i världen som har haft tre förstaplaceringar på den amerikanska topplistan Billboard mainstream från ett debutalbum. Låtarna är "Lovegame", "Just dance" och "Poker face" och finns på skivan "The Fame".

Det var stort pådrag när Britney Spears nyligen gästade Stockholm. Om man då betänker att det är Lady Gaga som har skrivit många låtar till Spears så förstår man kanske lite bättre vem Lady Gaga är. Hon är ju praktiskt taget Brittan, också. En del av henne i alla fall.

Så sitt inte där och sura. Sitt inte där och klaga på att det här är det sämsta året någonsin, och så vidare och så vidare. Gå och spana in Ladyn i stället. Om tio år kan du kanske skryta om att du var en av de första som såg henne live i Skandinavien. Och det i Östersund.

Mer läsning

Annons