Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerat går hem hos konsumenterna

Närproducerat fläskkött går hem hos konsumenterna. Satsningen har dessutom gjort att förlust vänts till att "åtminstone gå ihop". Det berättar Per Jonsson, grisbonde.

Annons

Han och hans bror Leif Jonsson, i Görvik utanför Hammerdal, tog över grisarna av sina föräldrar för ett och ett halvt år sedan. De slaktar djuren på slakteriet på Ön, Strömsund och det styckas och säljs vidare till butik från Grannens charkuteri i Hammerdal. De säljer också fläsklådor själva.

– Föräldrarna började arbeta lite på det sättet. Vi tänkte att om vi slutar med grisar så kommer vi nog inte att börja igen. Det kändes inte kul att ha en tom ladugård och inte bruka marken, så jag och Leif fortsatte driva gården, säger Per Jonsson.

De valde att satsa på närproducerad försäljning bland annat för att det ligger i tiden och i framtiden.

– Jag tror att intresset kommer att öka. Människor pratar mer om vikten av närproducerat och är mer medvetna, säger Per Jonsson.

Genom att lägga om produktion och försäljning och hoppa över ledet att sälja till en stor livsmedelsproducent blev det ett bättre ekonomiskt läge.

– Men det är ju lite mer att göra. Tidigare hämtades grisarna på gården nu står vi själv för transporten. Vi säljer en del själva också och jag tycker det är roligt att prata med folk så det fungerar bra, säger Per Jonsson.

Han och hans bror har också planer på att utveckla verksamheten. Tillsammans med andra livsmedelsproducenter i Jämtland län har de startat en ekonomisk förening, Jämtlands saluhall.

– Tanken är att man ska kunna handla närproducerad ost, marmelad, kött, allt man behöver, från samma hemsida, säger Per Jonsson.

Arbetet med det är ännu i sin linda.