Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närmare 70 berörs när anrika Sikås Trä läggs ner

Efter nedläggningsbeskedet:
– Det känns lite orättvist. Vi har producerat och vi har producerat bra, men det har ju varit skitsvårt att få någon lönsamhet, säger Göran Eriksson, klubbordförande i GS-facket.

Annons

Klockan 15.00 på tisdagen blev Göran Eriksson kallad till företagsledningen för information. Redan där visste han vad som var på gång.

45 minuter senare fick de 35 anställda beskedet om att ägaren Norrskog lägger ner ett av det tre sågverken – Sikås Trä drog det kortaste strået.

– Det var väl ingen blixt från klar himmel, säger Göran Eriksson.

– Det var som att jag hade det på känn, men vi trodde inte att det skulle få så fort. Men det behövs torkar, det behövs en panna och det behövs pengar såklart.

Han var tung på rösten i går när LT träffade honom.

– Vi kan väl skoja och prata med varandra, men någonstans gnager det ju i bakhuvudet om vad som ska hända nu.

Platschefen Lars Grundqvist är relativt ny på jobbet med drygt ett år som bas för Sikåssågen.

Han berättar att verksamheten har effektiviserats ordentligt det senaste året – inte på grund av honom utan på grund av att det har varit ett måste.

Norrskog har svårt att klara lönsamheten.

Känns det då inte orättvist när ett sådant här besked kommer?

– Det är en bra fråga, men nej. Om man tittar på utredningen som ligger till grund för beslutet så accepterar jag beslutet. Norrskog har agerat rätt, men sedan får det självklart jättetråkiga konsekvenser för oss som jobbar här och för byn och omgivningen.

Norrskog äger även sågverken i Hissmofors och Östavall. Varför blev det just Sikås Trä?

– Två sågverk klarar den produktionen som vi har i dag på tre sågverk. Och då är det mer affärsmässigt att göra det på två sågverk.

– Om vi skulle ta över den kapaciteten hit krävs det väldigt stora investeringar. Vi har redan i dag en begränsad kapacitet, framför allt i vår torkanläggning.

Hur stora investeringar?

– Vi pratar mellan 70 till 90 miljoner kronor.

Den sista stocken planeras att processas genom sågverket i Sikås den sista mars 2017.

– Innan dess ska vi framför allt hitta jobb åt de anställda, säger Lars Grundqvist.

Det finns cirka 15 tjänster i Hissmofors och Östavall.

– Då har vi 20 kvar och som det ser ut just nu är signalerna att arbetsmarknaden i Hammerdalsområdet är relativt god. Vi har två husfabriker som behöver folk bland annat.

Visserligen är det 35 anställda som berörs av nedläggningsbeslutet i Sikås, men från fackligt håll nämns följdeffekter då det bland annat finns underleverantörer som är beroende av att sågverket finns.

– Minst 70 personer kommer att beröras, gissar Göran Eriksson.

Annons