Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Narkotikahunden Frille letade droger på skola

I onsdags gjorde hundpatrullen från Östersund ett oanmält besök på Hjalmar Strömerskolan för att leta efter narkotika.

Projektet "Narkotikahund i skolan" startade redan 2009 av polisen i Östersund och i dag är 24 skolor i länet med. Det är ett samarbete mellan olika gymnasieskolor, högstadier och folkhögskolor och polisen där skolorna kan förväntas få besök av polisens narkotikaexperter, nämligen narkotikahundarna vars uppgift är att nosa efter cannabis, spice och amfetamin i skolornas lokaler och bland elevernas skåp.

– Eleverna här på Hjalmar har vetat om att polisen ska komma men inte när. Vi har beställt det här av polisen för att vi vill arbeta brottsförebyggande, vi vet ju att det finns narkotika i Strömsund. Vi vill också skapa positiva möten mellan polisen och eleverna, säger Heidi Sundelin, rektor vid Hjalmar Strömerskolan.

Mats Nilling var en av hundförarna som var på plats under onsdagen.

– Man kan jämföra projektet med ett brandlarm på skolan. Larmen finns inte för att det brinner på skolan utan för att förhindra att det ska brinna. På samma sätt vill vi förhindra att drogerna ska finns på skolan.

Liksom som många gånger förut var det den sexåriga schäferhunden Tassemarkens Frille som fick jobba för fullt. Hade han hittat någon narkotika hade han lagt sig ner och tydligt markerat var narkotikan fanns. Men han hittade ingenting.

Hjalmar Strömer kommer under våren jobba vidare med sitt drogförebyggande arbete där bland annat personalen ska få gå en utbildning för att lära sig att känna igen om eleverna tagit narkotika genom att vara uppmärksamma på kroppshållning, pupillernas storlek, reaktionsförmåga.

– Vi har fått bra respons från föräldrar och elever och vi vill visa att vi tar narkotika på allvar och att vi gör vad vi kan för att jobba brottsförebyggande, säger Heidi Sundelin.