Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närkontakt med bonden säljer bra

Närkontakt mellan matproducenter och konsumenter blev en succé.

Åtta jämtländska bönder och tio hushåll avslutade i september pilotprojektet "Min farm". Projektet gick ut på att de tio hushållen fick beställa varor av de lokala bönderna i våras och sedan få det utlämnat i september i samband med en skördefest.

– Det som beställdes var allt från lamm, gris, potatis, ägg och så vidare, säger Petter Hanberger, kommunikationsansvarig på Min farm.

Under sommaren erbjöds även de deltagande hushållen att besöka bönderna.

– Under de dagarna fick vi se värdet i att kunder möter producenter. Kunderna fick en inblick i hur livsmedlen produceras och hur djuren hade det, säger Petter Hanberger.

Ägg levererades kontinuerligt under sommaren medan köttvaror, potatis och mjöl levererades under skördefesten.

– Vi ökar lite i flexibilitet kommande år med utlämning i september och december. Många gillar att göra en stor beställning och ser det som en investering, säger Petter Hanberger.

Bland testpersonerna fanns allt mellan studenter i 20-årsåldern till pensionärer.

– Det var roligt att se för de yngre såg det som en spännande sak och att de gjorde något bra mot miljön och de äldre kände igen sig och sa att "det var ju så här det fungerade förut", säger Petter Hanberger.

Redan nu är det många som har visat intresse inför kommande år. Då utvidgas projektet och kommer att finnas både i Jämtland och Västerbotten.

– Vi har fått in intresseanmälningar av 300 personer i Västerbotten och 200 personer i Jämtland. Efter ett framträdande i de regionala nyheterna fick jag samtal från hela Sverige där folk var intresserad av att vara med. Går det bra nästa år så hoppas vi att kunna köra på flera ställen, säger Petter Hanberger.