Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivsveckan tjuvstartade på Hjalmars Strömerskolan

Mässa på Hjalmar Strömerskolan vill inspirera elever till eget företagande.

– Vi vill så ett frö hos ungdomarna om möjligheten och visa vad som finns i kommunen, säger Anders Blomberg, näringslivschef, SUAB.

Strömsunds kommun, tillsammans med Strömsunds utvecklingsbolag, SUAB, stod som arrangörer till mässan på Hjalmar Strömerskolan där 18 lokala företag deltog. Maria Lövgren som driver Hellroad Tattoo och Tomas Berntsson från klädföretaget TOBE inledde med att berätta om sina företag och att det var just de två som fick berätta om sina verksamheter var ingen tillfällighet.

– Dessa unga företagare intresserar många av eleverna på skolan, säger Anders Blomberg, Näringslivschef vid SUAB.

Tomas Berntsson beskriver sina produkter som tekniska skalkläder för aktiva personer och berättar att de hittat en marknad bland annat i Nordamerika och Kanada. Textilierna till jackorna och overallerna köps in från Japan för att därefter produceras i Vietnam.

TO Be, eller "to be outerwear" som företaget egentligen heter, startade redan 2001 och har nu har tre anställda som jobbar i Hammerdal.

– Vi är underbemannade, men det är svårt att hitta rätt folk eftersom de vi söker måste vara extremt mångsidiga, säger Tomas Berntsson som själv har varit med och formgivit enstaka plagg som annars sköts av grafiker.

Robert Gjersvold var en annan företagare som var på plats under fredagen. Han är vd för företaget Svetz i Strömsund och vid hans sida satt Kristoffer Bjurström som gick ut Industriprogrammet på Hjalmar Strömerskolan i våras och som nu fått anställning på företaget.

– Jag trivs bra med jobbet. Jag har praktiserat på Svetz, så jag visste hur företaget var innan jag sökte jobb där, säger han.

Krister Melander och Harry Svensson som båda är lärare på Industriprogrammet på Hjalmar berättar att de har ett nära samarbete med Svetz eftersom de tar emot många av skolans praktikanter.

– I fjol hade jag 30 anställda, i dag 18. Men konjunkturen ska vända efter nyår, så då hoppas vi på att anställa fler, säger Robert Gjersvold.

Muhlisa Iyso, Munza Abduvokhidova och Amina Ibrohim går första året på Barn- och fritidsprogrammet. De stannade till vid SUAB och Nyföretagarcentrums bord där Staffan Oscarsson berättade om hur de arbetar för att stödja personer som vill starta eget företag.

– Vi kollar om affärsidén håller och ger värdefull information. Vi jobbar tillsammans med SUAB och arbetsförmedlingen och har förutom individuell rådgivning även informationsmöten en gång i månaden, säger han.

Trots att Muhlisa, Munza och Amina inte går ut skolan än på ett tag har trion redan planer för driva företag tillsammans.

– Ja, vi skulle vilja starta en privat förskola i framtiden, säger Muhlisa Iyso.