Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringslivsutveckling i fokus under valdebatt

Frågor om upphandlingar, bygglov, kilometerskatt och ett kommande generationsskifte var några av diskussionsämnena när företagande och näringslivsutveckling var i fokus under en valdebatt på Gamla teatern.

Kommunpolitiker, riksdagspolitiker, lokala riksdagskandidater, unga politiker och företagare samlades till en valdebatt på onsdagseftermiddagen.

Kommunpolitiker liksom riksdagskandidater fick inledningsvis 60 sekunder på sig att redovisa vad de anser vara den viktigaste åtgärden för att stärka företagandet den kommande mandatperioden.

AnnSofie Andersson (S) kommunalråd aviserade en fortsatt hög investeringsnivå som möjliggörs genom en bra kommunal ekonomi. Carina Zetterström, (C), oppositionsråd, vill jobba med attityder till företagande och uppmuntra eldsjälar.

Mona-Lisa Norrman (V) vill att soloföretagare ska slippa betala arbetsgivaravgift och Kerstin Weimer (FP) vill se förändrade villkor så att företagare ska våga ta steget att skaffa sin första anställd.

Moderator Ronney Wickzell höll i trådarna under debatten och företagarna fick också möjlighet att ställa frågor till politikerna.

En av dem undrade hur riksdagsledamöterna och riksdagskandidaterna tänkt lösa generationsskiftesfrågan då många av länets företagare börjar bli till åren komna.

– Revidera LAS så att man törs anställa, ta vara på de entreprenörer som flyttar till vårt land och ge unga möjligheter till att ta lån för att ta över företag, säger Per Åsling (C) som svar på frågan.

Håkan Nilsson, ordförande i LRF Jämtland, uppmärksammade oron över kilometerskatten bland medlemmarna och undrade vem som ska betala kostnaderna det innebär.

– Det ska inte drabba Norrlands inland, det kan jag lova. Det är därför vi säger att vi ska utreda det ordentligt först, säger Marie Nordén (S).

Företagarna, Mediegruppen, Handelskammaren, LRF och Svenskt näringsliv stod för arrangemanget.