Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivet är kvar i sin mansgrotta

Annons

För drygt ett år sedan kom ett radikalt förslag från regeringen: Kvotering till bolagsstyrelser.

Näringslivstopparna uttryckte sitt missnöje. Liksom Alliansen. Eftersom förslaget saknade majoritet i riksdagen drogs det i våras tillbaka.

Ursprungligen var förslaget ett löfte, eller hot om man föredrar att se det på det viset, från Stefan Löfven i regeringsförklaringen 2014. Inom två år skulle andelen kvinnor i börsbolagens styrelser nå upp till 40 procent, annars skulle regeringen införa kvotering.

Det hade effekt.

Enligt stiftelsen Allbrights rapport från 2016 steg faktiskt jämställdheten i styrelserummen från 22 procent till 28.

Då började även näringslivets kvinnor i toppen säga ifrån. Cristina Stenbeck och Antonia Ax:son Johnsson skrev på DN Debatt att det var skarpt läge.

Inte för jämställdheten, men för hotet som jämställdhetskravet förde med sig.

Med tanke på att 94 procent av alla styrelseordförande och vd:ar fortfarande var män, även om antalet kvinnor i styrelserummen stigit med sex procentenheter, så känns deras dramatiska ordval en aning överdrivet.

Men å andra sidan är det precis sådana reaktioner ökad jämställdhet tycks framkalla, känslan av ett hot mot världen så som vi känner den.

När årets Allbright-rapport presenterades ser vi att jämställdheten i börsbolagens ledningar bara ökat med en procent. Idag är 21 procent av företagens ledningsgrupper kvinnor.

Kvoteringslöftet/hotet är borta och den gamla vanliga praxisen att man rekryterar likasinnade kvarstår. Och eftersom majoriteten i näringslivets ledningsgrupper och styrelserum är män så är det i regel män som rekryteras.

2015 stod kvinnor för två tredjedelar av alla yrkesexamina på högskolan. Trots att kvinnor i Sverige är överrepresenterade inom högre utbildning och en tredjedel av alla chefer är kvinnor så sker inte någon väsentlig förändring.

Kompetensen finns. Ändå sker en snedrekrytering av män. En slags osynlig kvotering i ett näringsliv som redan domineras av män.

Vill näringslivet inte ha kvoteringslagar får de börja ta ansvar för ett mer jämställt näringsliv.

Annons