Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära noll kontroll av kameror

Antalet övervakningskameror ökar stadigt i samhället. Och länsstyrelsen ska se till att övervakningen följer de regler som finns. Men i Jämtlands län är kontrollen i det närmaste obefintlig.

Kameror som sätts upp för att bevaka platser dit allmänheten har tillträde ska följa kameraövervakningslagen. Och länsstyrelsen är den myndighet som ska se till att lagen följs.

I Värmland gjorde länsstyrelsen förra året en tillsyn som omfattade 57 oanmälda besök. Kontrollanterna kunde konstatera att 29 butiker hade kameror men att bara 5 stycken följde lagen. Det handlade bland annat om att kameror satts upp utan tillstånd eller att de var felriktade. Andra butiker hade inte slarvat med skyltningen av övervakningskamerorna skriver TT.

Hur det ser ut i Jämtlands län vet ingen. Här är tillsynen just nu i princip obefintlig.

– Tillsynen är eftersatt det är bara att konstatera. Det har inte funnits resurser för det, säger Karl-Arne Karlsson som arbetar med att handlägga kameraövervakningsärenden på länsstyrelsen.

Han säger att det ibland händer att länsstyrelsen kontrollerar kameraövervakning men då handlar det om tips som har kommit in.

Magnus Lindow är chef för länsstyrelsens samhällsenhet och ansvarig för de prioriteringar som görs på avdelningen. Han medger att tillsynen inte är bra och att det delvis kan förklaras med personalbrist.

Tillsynen i Värmland är ett exempel på att kontrollerna behövs och Magnus Lindow hoppas att personalfrågan snart ska lösa sig och att det i sin tur gör att avdelningen kan ta tag i kontrollerna.

– Det är givetvis önskvärt att vi skulle ha kunnat genomföra mer tillsyner. Vi kommer att genomföra tillsyner framöver, säger han och tror att det kan ske till hösten.