Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära hälften av länsborna överviktiga

Fetmaepidemin håller på att bli ett allvarligt samhällsproblem.

I dag är 49 procent av de boende i länet feta eller överviktiga.

Visserligen är Jämtland det femte minst överviktiga länet i Sverige (värst är Dalarna med 56 procent). Men antalet i Jämtland – 49 procent – innebär att nästan varannan länsbo är överviktig eller fet.

Det visar statistik från Statens folkhälsoinstitut, FHI. Siffror som tidningen Metro har sammanställt.

Uppgifterna kommer från svar på den nationella folkhälsoenkäten 2012. Enkätdeltagarna har fått uppge sin vikt och sin längd och så har ett kroppsmasseindex (Body mass index, BMI) räknats ut. En metod som ibland kritiseras för att vara "blind". BMI tar inte hänsyn till om kroppsvikten är muskler eller fett.

Alldeles oavsett det så har den genomsnittlige svensken sedan slutet av 1980-talet gått upp fem kilo i vikt.

Tidigare har det varit känt att övervikt är vanligare bland lågutbildade och socialt utsatta grupper. Fetma har med andra ord blivit en klassfråga. Men statistiken från FHI – som även Länstidningen tagit del av – visar att fetma också är vanligare i glesbygd.

I glesbygdskommuner är 57 procent av befolkningen antingen feta eller överviktiga. Motsvarande siffra för större städer (ej förorter) är 43 procent.