Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära att dö av missat utomkvedshavandeskap

En kvinna sökte vård för smärtor i underlivet.
Hon fick inte följa med ambulansen till sjukhuset utan lämnades kvar i hemmet.
Några dagar senare fick hon opereras akut för utomkvedshavandeskap.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sökte kvinnan kontakt med vården genom sjukvårdsupplysningen i slutet av mars.

Hon hade då haft smärtor i buken och i underlivet i en vecka och kunde varken gå eller stå upp på grund av smärtan. Hon hade även haft kraftiga blödningar i underlivet i cirka två veckor.

Sjukvårdarna som larmades hem till kvinnan tog ultraljud och blodtryck. De tyckte inte att det var nödvändigt att transportera kvinnan till sjukhuset utan rekommenderade henne att ta medicin mot diarré, som hon också led av.

Ett par dagar senare fick hon skjuts av en släkting till akutmottagningen där gynekologen konstaterade att hon hade utomkvedshavandeskap och hade två liter blod i magen.

Efter en akut operation uppstod problem och blödningen fortsatte och resulterade i fyra liter blod i magen.

Kvinnan anser i anmälan att sjukvårdspersonalen som anlände till hennes hem borde ha gjort en grundligare undersökning om hennes hälsotillstånd och begick ett grovt fel när de "spelade gud med mitt liv", som hon uttrycker det i anmälan.

Hon anser också att om hon fått följa med till sjukhuset med transporten "hade jag inte varit på väg att dö eller haft det stora ärr som sitter på min kropp nu".