Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära 40 för populära Jämtsmashen

Årets största tennistävling i Norrland är tillbaka.

Jämtsmashen i Östersund firar 36 år – och deltagarsiffran är fortfarande hög.

Jämtsmashen startade 1977 och då som en enkel helgtävling. Under senare år har trycket från spelare varit så stort att ÖFTK tvingats utöka till två helger.

John Selander, ordförande i ÖFTK, berättar om tävlingens popularitet.

– Det är en bra tävling och många ledare och föräldrar tycker om den. Vi har en bra organisation, man får bo fint i vandrarhem och vi har dessutom prispengar som lockar i seniorklasserna.

Årets deltagarsiffra är 120. Det är inte rekord, men bra nära. Det anmärkningsvärda är att ÖFTK bidrar med blott 15 spelare.

– Så är svensk tennis i dag. Det är en av få sporter där ungdomar hellre tränar än spelar. Man har räknat ut att bara sju procent av alla juniorer är med i tävlingar, berättar John.

Unga spelare vill alltså inte mäta sina krafter och framsteg i tävlingar?

– Nej, de flesta juniorer tycker att det är roligt att träna och sedan räcker det. Men det är ett problem som vi har i hela tennis-Sverige.

ÖFTK har hela 170 unga spelare i rullarna. De tränar regelbundet, men en bråkdel vill alltså tävla.

Selander funderar kort på orsakerna bakom situationen och nämner saker som att vara utlämnade åt sig själv, att inte ha något lag att gömma sig bakom med mera.

– Jag tycker själv att det borde vara så kul att få tävla. Samtidigt är det roligt att ungdomar vill komma åt den fysiska aktiviteten. Det är det vi vill ha i dagens samhälle.

Årets Jämtsmashen börjar under fredagen och har finaler på söndag. Klasserna är 10, 12 och 14 år. Det optimala hade varit att ha alla matcher i Tennishallen, men det går inte.

– Vi har inte banor nog. Alla tioåringar måste spela i Lugnvik, på gymnastiksalsgolv. Det är trist.

ÖFTK vill bygga ut anläggningen med en bana, men det lär dröja en tid. Däremot är en annan förbättring på gång.

– Vi håller just nu på att bygga på en läktare. Det är en stor grej.