Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 200 rapporterade biverkningar

Knappt 200 rapporter om biverkningar av svininfluensavaccinet har hittills kommit in till Läkemedelsverket.

Annons

Det rör sig främst om milda influensasymptom och smärta i armen, men i vissa fall rapporteras om kraftig huvud- och muskelvärk.
Av de cirka 200 rapporterna kommer omkring 100 från sjukvården och resten från privatpersoner.
– De avviker inte från vad vi känner till sedan tidigare och vad vi förväntat oss. Den generella bilden är milda influensasymptom och lokala symtom från injektionen, ont i armen, rodnad med mera, säger Gunilla Sjölin Forsberg, chef för enheten för livsmedelssäkerhet.
Vanligast är smärta eller värk i armen runt injektionsstället, muskel- eller ledvärk och ont i kroppen. De står får en fjärdedel av rapporterna. I övrigt handlar det framför allt om en allmän sjukdomskänsla och milda influensabesvär, som feber, huvudvärk och frossa.
I vissa fall har det rapporterats om mer uttalade symtom, som svår huvudvärk och muskelvärk. Ett antal allergiska reaktioner har också rapporterats in och där undersöker verket nu de mest uttalade fallen närmare.
Läkemedelsverket utreder också ett dödsfall där en svårt hjärtsjuk patient insjuknade i bröstsmärtor och avled ett dygn efter vaccination mot svininfluensa.
– Det var en multisjuk patient och utifrån det vi fått fram hittills är det inget som stöder ett orsakssamband mellan vaccinationen och dödsfallet, säger Gunilla Sjölin Forsberg.
Enskilda vaccinatörer har också rapporterat att ganska många får milda influensasymptom. Verket har begärt in fler sådana rapporter och redovisar det så fort materialet sammanställts.
Från tidigare studier vet man att det finns ett mörkertal när det gäller anmälda biverkningar, det verkliga antalet kan vara ungefär tio gång så stort.

Mer läsning

Annons